ZDRAV I PREUKUSAN DOMAĆI NAMAZ OD PEČENIH PAPRIKA: Ide uz svako jelo
Ukus mu poboljšava začinska biljka koje ima svuda u izobilju
Bogati ukusi pečene paprike, svežeg bosiljka i maslinovog ulja dolaze do izražaja u ovom receptu koji će brzo postati omiljeni deo vašeg kuhinjskog repertoara. Savršeno se kombinuje sa hrskavim hlebom, brusketama ili kao preliv uz razna jela. Ovaj jednostavan, ali ukusan namaz donosi svežinu i pikantnost koja osvaja svakim zalogajem.
Idealan je za one koji vole domaće namaze, ali žele nešto brzo i jednostavno, a dovoljno ukusno da zadovolji i najzahtevnije gurmane. Sa zdravim sastojcima i mogućnošću prilagođavanja prema vašem ukusu, ovaj recept se lako uklapa u svakodnevne obroke ili posebne prilike.
Priprema je brza i laka, a bonus je što se može čuvati u frižideru nekoliko dana, pa uvek imate pri ruci ukusnu užinu. Takođe, uz prave trikove za ljuštenje paprika, ceo proces postaje još jednostavniji.
Uz šta se može jesti
- Tost i domaći hleb: Idealno kao brz i ukusan doručak ili užina. Namažite ga na svež hleb ili hrskavi tost, dodajte malo feta sira ili maslina za još bogatiji obrok.
- Brusketi: Premažite ga preko hrskavih brusketa i pospite listićima parmezana ili svežim začinskim biljem kao predjelo za goste.
- Hrskavi krekeri: Namaz se odlično slaže sa integralnim krekerima kao zdravija užina između obroka.
- Povrće: Koristite ga kao dip za sveže povrće poput šargarepe, krastavca ili celera. Savršen je kao dodatak na tanjirima sa mezom.
- Sendviči: Umesto standardnog putera ili majoneza, namažite ovaj namaz na sendvič za dodatni sloj ukusa. Posebno dobro ide uz piletinu, dimljeni losos ili vegetarijanske sendviče.
Jela u koja se može dodati
- Pasta: Dodajte nekoliko kašika ovog namaza u kuvanu pastu uz malo maslinovog ulja i renadnog kačkavalja kao jednostavan, ali bogat sos.
- Pice i pogače: Koristite ga kao bazu umesto klasičnog paradajz-sosa za pice ili ga premažite po domaćoj pogači pre pečenja.
- Salate: Dodajte kašiku namaza u sveže salate od rukole, paradajza i mocarele za dodatni ukus. Možete ga koristiti kao dresing kada ga pomešate sa malo maslinovog ulja i balzamiko sirćeta.
- Pečeno meso i riba: Savršeno se slaže uz pečenu piletinu, svinjetinu ili ribu. Premažite meso namazom pre pečenja ili ga poslužite sa strane kao umak.
- Grilovano povrće: Prelijte ga preko grilovanih tikvica, patlidžana ili šampinjona za bogatiji ukus povrća.
Jela u kojima može poslužiti kao dodatak
- Rižoto: Kašika ovog namaza na kraju kuvanja može osvežiti rižoto bogatstvom ukusa.
- Omleti: Umešajte ga u omlet ili fritatu kako biste dobili kremast i pikantan doručak.
- Čorbe: Koristite ga kao završni dodatak u krem čorbama od paradajza, bundeve ili paprike za dodatan sloj ukusa i teksture.
Vreme pripreme:
- 50 minuta
Sastojci:
- 1 pečena paprika
- 10 listova bosiljka
- 1 kašika dižon senfa
- 1 čili papričia (opciono)
- 2 velike kašike maslinovog ulja
- kajenska paprika
- so, biber
Priprema:
1. Operite i ispecite papriku u rerni na 200 stepeni oko 40 minuta ili uzmite već ispečenu.
2. Ostavite da se ohladi i očistite je od ljuske i semenki.
3. Operite, isecite i uklonite semenke čili papričice.
4. Operite listove bosiljka i osušite ih papirnim ubrusom.
5. U blender stavite začine i senf pa sve dobro izmiksajte.
6. Dodajte maslinovo ulje te sve ponovo dobro promešajte.
7. Čuvajte u odgovarajućoj posudi u frižideru, a možete ga čuvati 3-4 dana.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74