
Foto: printscreen youtube Home Made Recipes
ŽERBO KOCKE: Klasik kojem je teško odoleti
Žerbo kocke su tradicionalno prisutne na posnim slavama širom Srbije, a da mnogi ne znaju da ovaj dezert zapravo potiče iz Mađarske.
Sastojci:
- 250 ml kisele vode
- 500 g mekog brašna
- kesica suvog kvasca (7 grama)
- 230 ml ulja
- 400 g šećera
- 300 g oraha
- tegla pekmeza od kajsija
- 150 g posne čokolade za kuvanje
Priprema:
RECEPT ZA POSNI SLAVSKI KOLAČ: Uz pomoć ovog trika priprema nije teška kao što deluje
U mlaku kiselu vodu dodajte suvi kvasac, kašiku brašna i kašiku šećera, pa razmutite i ostavite da odstoji pet minuta.
U činiju sipajte 350 grama brašna, pa dodajte aktivirani kvasac i zamesite testo. Tokom mešenja dodajte preostalo brašno da bi testo bilo glatko, kao i 200 mililtara ulja. Umešeno testo ostavite pola sata da odstoji.
Sameljite orahe, a deo možete iseckati. Mlevene i seckane orahe pomešajte sa šećerom i ostavite sa strane.
Podelite testo na četiri dela. Na pobrašnjenu radnu površinu stavite jedan deo testa, pa ga razvucite oklagijom na veličinu pleha u kom ćete peći kolač.
Tepsiju podmažite uljem, pospite brašnom, pa spustite prvi deo testa, lagano ga izbockajte viljuškom, pa ga premažite pekmezom od kajsija. Preko pekmeza pospite mešavinu oraha i šećera, pa odozgo stavite drugu razvučenu koricu. Nastavite da ređate kolač na isti način: koricu izbockajte, premažite je pekmezom od kasija,pa odozgo sipajte orahe sa šećerom. Samo poslednju koricu žerboa nemojte ni bockati, ni premazivati pekmezom.
Pecite kolač u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 35 minuta, odnosno dok gornja korica blago porumeni.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

MALE TAJNE VELIKIH KUVARA: Kako da vam tost uvek ima ukus kao iz restorana

TRADICIONALAN BAKIN RECEPT: Jeftin ručak od samo par sastojaka

PRODUŽITE SEZONU OMILJENOG VOĆA: Domaće slatko od jagoda

NE ZAHTREVA PEČENJE: Recept za najukusniju tortu sa jagodama

RECEPT DANA: Galeta sa kajsijama
