Izvor: Penzionisani
02.09.2024 u 16:11
0

IZBACITE OVE NAMIRNICE IZ ISHRANE: Pogubne su za srce

Morate da ih se odreknete ili barem smanjite porcije

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u svetu, odnesu oko 17,9 miliona života svake godine, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Ova statistika je zapanjujuća, ali ima i dobrih vesti.

Ne moramo da vežbamo tri sata dnevno i da jedemo samo ribu i biljnu hranu da bi naša srca bila zdrava.

Nekoliko jednostavnih promena može pomoći.

Jedna od najlakših stvari koje možemo da uradimo jeste da eliminišemo (ili ograničimo) određenu hranu.

Kardiolozi, dr Danijel Luger i dr Saman Setareh-Šenas, i nutricionistkinja specijalizovana za preventivnu kardiologiju Mišel Rotenstajn, istakli su tri namirnice koje treba izbaciti iz ishrane, ili bar smanjiti.

1. Slanina

„Način proizvodnje slanine može imati negativan uticaj na zdravlje srca. Proces čuvanja slanine s natrijum-nitritom i visokim sadržajem soli može podići krvni pritisak, dok jedinjenja koja nastaju tokom kuvanja, kao što su policiklični aromatični ugljovodonici i heterociklični amini (HCA), doprinose zapaljenju i oštećuju krvne sudove i povećavaju rizik od srčanih bolesti“, upozorava Rotenstajn za HuffPost.

Iako je slanina najveći krivac, dr Setareh-Šenas napominje da svako ko je zabrinut za zdravlje srca treba da izbegava visoko prerađeno i crveno meso.

„Ljudi koji jedu crveno i visoko prerađeno meso imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, smrtnosti i gojaznosti. Sastojci koji se koriste u proizvodnji ovih namirnica su natrijum i nitriti. Slanina je posebno bogata solju, zasićenim mastima i holesterolom“, istakao je on.

2. Beli hleb

Beli hleb može biti štetan za srce, tvrdi nutricionistkinja.

„Beli hleb, s visokim glikemijskim indeksom i nedostatkom hranljivih materija i vlakana u poređenju s celim žitaricama, može izazvati brze skokove šećera u krvi, insulinsku rezistenciju i povećanje telesne težine, a sve to povećava rizik od srčanih bolesti“, objasnila je ona, dok dr Luger dodaje: „Beli hleb je lišen zdravih vlakana i hranljivih materija, ostavljajući samo šećer.“

On preporučuje da potražite oznaku 100% integralne žitarice na pakovanju i proverite da li je prvi sastojak naveden kao integralna pšenica ili žitarice.

3. Prženi pomfrit

Pomfrit, nažalost, nije dobar za naše srce.

„Kada se hrana prži, njen nutritivni sastav se menja, hrana gubi vodu i upija mast. Prilikom pripreme pomfrita ulje se često koristi više puta, što dovodi do povećanja transmasti. Pored toga, i visok unos natrijuma u ​​pomfritu podstiče povećanje krvnog pritiska i nosi povećan rizik od srčanih oboljenja“, kaže dr Setareh-Šenas. Redovna konzumacija pržene hrane generalno nosi povećan rizik od koronarne bolesti srca, visokog krvnog pritiska i gojaznosti, preneo je Index.hr.

Održavanje zdravog srca je doživotni rad, a ishrana je samo jedan važan aspekt. Rotenstajn, dr Luger i dr Setareh-Šenas su naglasili važnost redovnog vežbanja i izbegavanja navika poput pušenja. Ali i zamena slanine, belog hleba i pomfrita zdravijim opcijama, kad god je to moguće, jeste odlična promena za početak.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar