Izvor: Science alert
01.06.2024 u 17:39
0

Kora pomorandže može da ima iznenađujuće zdravstvene koristi za srce

Gorka kora pomorandže je tu da zaštiti plod, a mogla bi da zaštiti i naš orrganizam, samo da prestanemo da je bacamo.

Utvrđeno je da kora pomorandže sadrži novo, bioaktivno jedinjenje, zvano feruloilputrescin (FP), koje može biti od koristi za zdravlje srca kada se jede.

Ovo otkriće zainteresovalo je naučnike sa Univerziteta Florida i američkog Ministarstva poljoprivrede.

U eksperimentima, kada su miševi hranjeni hranljivim ekstraktom kore pomorandže, bogatim FP, šest nedelja zaredom, istraživači su primetili smanjenje biomarkera u krvi povezanih sa upalom i kardiovaskularnim oboljenjima. Čak i kada su tokom ovog vremena konzumirale ishranu sa visokim sadržajem masti, životinje su hranile dnevnu dozu FP sa manje masti od kontrolne grupe.

FP je metabolit koji je prvobitno pronađen u listovima i soku grejpfruta. Iako se takođe pojavljuje u nekim pomorandžama, čini se da nije prisutan u limeti, limunu i mandarinama.

Jedinjenje je izazvalo veliko interesovanje poslednjih godina zbog svog antioksidativnog i antiinflamatornog potencijala, ali još uvek postoji mnogo stručnjaka koji o njemu mnogo toga ne znaju, prenosi Science alert.

„Ovo je novo otkriće koje ističe ranije neprepoznati zdravstveni potencijal feruloilputrescina u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti“, kaže naučnik za hranu Ju Vang sa Univerziteta Florida.

Pomorandže su jedno od najpopularnijih voća na svetu, koje se uglavnom konzumiraju zbog soka, a gorka kora se obično odbacuje.

Svake godine 32 miliona tona kore pomorandže ode u otpad, iako je ona jestiva i može biti dobra za nas.

U poređenju sa sočnim delom, kora pomorandže sadrži impresivnu koncentraciju vitamina, antioksidanata i limonena – hemikalije koja može imati antiinflamatorna i antikancerogena svojstva. Otkrivanje koja su bioaktivna jedinjenja najvažnija za ljudsko zdravlje i zašto, biće ključna ako naučnici žele da naprave što zdraviji ekstrakt.

FP ne treba zanemariti. Kada se ovaj metabolit konzumira, čini se da sprečava neke specifične bakterije u crevima da ispljunu nusproizvod koji se zove trimetilamin (TMA) dok razgrađuje hranu.

TMA proizvode crevne bakterije koje su često uključene u varenje mesa ili dijete sa visokim sadržajem masti i malo proteina. Kada ovo jedinjenje uđe u krvotok preko creva, ide u jetru i metaboliše se u trimetilamin N-oksid (TMAO).

TMAO je povezan sa povećanim rizikom od nakupljanja arterijskog plaka, srčanih bolesti, moždanog udara, gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

FP u korama pomorandže mogao bi pomoći u suzbijanju tog rizika.

Rad Vang i njenih kolega omogućio je grant od 500.000 američkih dolara od vladinog odeljenja za istraživanje da li ekstrakt kore pomorandže može poboljšati zdravlje naših creva i srca.

Kora pomorandže nije najlakša hrana za uvođenje u obrok, ali ako naučnici mogu da dizajniraju potrošni proizvod od kore, ona bi mogla postati popularna kuhinjska namirnica koja poboljšava zdravlje.

Nekoliko kompanija već žuri da napravi upravo to. A nedavno su istraživači otkrili da se uz samo malo rada kora banane može pretvoriti u ukusnu, hranljivu užinu, punu antioksidansa i vitamina. Isto važi i za koru manga.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter