Izvor: Happy BSC Portal/Informer.rs
22.12.2023 u 09:20
0

KRALJICA MEĐU ZAČINIMA: Deluje protiv prehlade, ublažava depresiju i štiti srce

Kurkuma se često naziva “kraljicom začina” zbog svojih benefita na zdravlje i ljudski organizam.

Kurkuma se dobija od korena biljke Curcuma Longa. Ima specifičnu jarko narandžastu boju.

Veruje se da redovnom konzumacijom, najčešće u ishrani i napicima, utiče antiupalno. Kurkuma ima pozitivno dejstvo za zglobove, dobra je za prostatu, visok pritisak, ublažava depresiju, koristi se i za imunitet, za kožu, ali i za mršavljenje.

Pixabay

Kurkumin je aktivni sastojak zaslužan za njezina lekovita svojstva. Ublažava simptome prehlade i gripa, poboljšava rad ćelija.

Kurkuma preventivno deluje kod velikog broja bolesti u čijoj se osnovi nalazi upalni proces, pomaže u smanjenju bolova kod artritisa, dijabetesa, demencije, moždanog udara, Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

Istraživanja su utvrdila i da kurkumin efikasno deluje u otklanjanju simptoma depresije. Ima jak učinak u smanjenju holesterola i očuvanju kardiovaskularnog sistema.

JUTARNJA BOMBA: Smanjuje nadutost i apetit, a organizam čisti od parazita

Dodaje se kao začin u mnogo jela, gdje se preporučuje njezina kombinacija sa biberom kako bi se povećala apsorpcija kurkumina.

U svakodnevnu ishranu trebalo bi uvrstiti jednu supenu kašiku kurkume. Poznate su i kombinacije ovog začina sa medom, đumbirom i uljima. Ovo su odlične kombinacije u borbi sa različitim tegobama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter