Izvor: Kurir
22.12.2023 u 08:37
0

PRAVA ISTINA O PRVOJ BEBI ROĐENOJ U SRBIJI OD DONIRANE JAJNE ĆELIJE! Klinički embriolog Ana Jeremić: Devojčica je OVAKO ZAČETA!

Prva beba rođena u Srbiji zahvaljujući donaciji reproduktivnog materijala, koja je na svet došla pre nekoliko dana u GAK „Narodni front“, je devojčica, a rodila ju je žena koja ima 37 godina, kaže za Kurir klinički embriolog dr Ana Jeremić, specijalista ćelijske biologije i histologije, šef Kabineta za embriologiju GAK „Narodni front“:

– Ta žena ranije nije ni pokušavala vantelesne oplodnje jer je jedina mogućnost da se ostvari kao majka bila donacija jajnih ćelija. I ovo nije sve, zamrzli smo embrione i ona će moći opet da rađa.

Nikada do sada, ističe dr Jeremić, ova žena nije bila na vantelesnoj oplodnju, samo je jednom pokušana inseminacija.

– Od početka je bila kandidat za postupak vantelesne oplodnje sa doniranim jaknim ćelijama zbog nemogućnosti da sa svojim reproduktivnim materijalom dođe do bebe. Čekala je da u Srbiju stignu doniranje jajne ćelije i počnu postupci oplodnje doniranim reproduktivnim materijalom – naglašava dr Jeremić i dodaje:

– Za donaciju jajnih ćelija prijavila se u decembru prošle godine preko E-uprave, stručnu i fondovsku komisiju prošla je oko Nove godine. Odabir donora rađen je u januaru ove godine, a za nju je materijal stigao u februaru. To je bila naša druga porudžbina, dopremljena je iz španske banke. Proces je rađen, zajedno sa embeiotransferom, u martu. Uspeo je iz prvog pokušaja i početkom aprila doznajemo da je trudna.

Trudnoća je, navodi dr Jeremić, bila uredna i knjiška, žena se porodila u terminu, pre nekoliko dana u GAK „Narodni front“.

– Rodila je zdravu devojčicu. I majka i beba su dobro – kaže dr Jeremić.

I što je još važno i posebno lepo u ovoj priči, par će moći da ima još dece!

– Zamrzli smo još embriona i taj par čekamo da, kada budu želeli, dođu za proces kako bi žena ostvarila i drugu trudnoću i rodila drugu bebu. Sve troškove tog procesa, kao i sve troškove procesa kojim je rođena ova prva beba uz pomoć doniranog reproduktivnog materijala, snosiće Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), odnosno država. A to podrazumeva kompletan proces počev od čuvanja embriona, kasnije odmrzavanje i krioembriotranafer – objašnjava dr Jeremić i ističe:

– Ovo je istorijski momenat za Srbiju i velika stvar za sve parove i žene kojima je jedino rešenje za roditeljstvo donacija jajnih ćelija ili spermatozoida. RFZO plaća ženama bez partnera, koje imaju do 45 godina, a nemaju svoje dete i bračnim i vanbračnim partnerima koji sa svojim reproduktivnim materijalom ne mogu da dobiju dete kompletan proces oplodnje doniranim reproduktivnim materijalom, uključujući i sam materijal.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter