Izvor: biram zdravlje
14.07.2021 u 21:17
0

KAKO PREPOZNATI SUNČANICU? Ovo su simptomi, zaštitite se na pravi način!

– VISOKE temperature ovih dana nepovoljno utiču na zdravlje, a neoprezne “vreba” i sunčanica. Ovaj poremećaj termoregulacije, uglavnom nastaje usled direktnog prekomernog izlaganja suncu, naročito potiljka.

PROČITAJTE JOŠ:

SUBVENCIJE ZA ZAMENU STOLARIJE SAMO ZA LEGALIZOVANE OBJEKTE

200 MILIONA EVRA POMOĆI ZA PRIVREDNIKE! Skupština izglasala „kovid“ kredit!

POROBLEMI BAKA LJILJE IZ BLACA SE NASTAVLJAJU: Mi smo pretrpeli stravu i užas od radnika Centra

BRUTALAN NAPAD U VOZILU GSP: Kontrolor prevezen na VMA

– Napokon smo u srcu najtoplije sezone, ali osim pozitivnih uticaja s njom neretko dolaze i negativni kao što su prve sunčanice ili sunčane opekotine.

Sunce, koje svi toliko volimo ima mnoge prednosti. Ipak, poznato je da nije poželjno dugotrajno izlaganje sunčevim zracima. Ovaj dragoceni izvor vitamina D preporučljivo je uzimati u malim dozama. Tokom izlaganja suncu telo reguliše temperaturu radom kardiovaskularnog sistema i znojenjem. Ono ima postavljenu granicu izdržljivosti od sunčevih zraka te kada preteranim izlaganjem pređe tu granicu, telo prelazi u hipertermiju, kada više nije u stanju da proizvodi znoj koji je potreban za regulisanje unutrašnje toplote.

Nekontrolisano dugo izlaganje suncu dovodi do preteranog telesnog zagrevanja uzrokujući tako opekotine na koži, sunčanicu ili toplotni udar.

Sunčanica je vrlo ozbiljno stanje koje u nekim ozbiljnim slučajevima može delovati opasno na vitalne funkcije organizma. Zato je bitno na vreme prepoznati simptome koje ćemo navesti u nastavku.

Simptomi sunčanice

Kako ćete prepoznati simptome sunčanice? Pre svega, simptomi sunčanice su najčešće suva koža uz primetno povišenu telesnu temperaturu. Na koži se mogu pojaviti mehurići ili crvenilo koji izazivaju svrab i žarenje. U nekim slučajevima može se pojaviti preterana osetljivost očiju na svetlost, suzenje očiju ili fotofobija. Zatim su tu i drugi simptomi odglavobolje, vrtoglavice, nemira, smušenosti, te vidljivo crvenilo lica, kao i pojačano znojenje, žeđ, mučnina i povraćanje.

Ako osoba zanemari ove alarme, ubrzo može da oseti zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, a u teškim slučajevima je omamljena, raširenih zenica, a na kraju se može i onesvestiti. Puls je ubrzan, a disanje plitko i brzo. Zato je važno na vreme uočiti simptome i, ako je situacija kritična, odmah pozvati lekara ili hitnu pomoć.

Šta uraditi u slučaju sunčanice?

Trajanje sunčanice zavisi od količine izlaganja visokoj temperaturi, odnosno uticaja sunčeve toplote. Ako je blaži oblik sunčanice, simptomi će nestati u roku od nekoliko sati. U suprotnom će biti dosta dugotrajniji. Odmah kod prvih simptoma, prouzrokovanih sunčanicom, potrebno je smestiti se u hladovinu ili u svežu prostoriju u poluležeći položaj, osloboditi se viška odeće, dopustiti koži da diše i piti veće količine sveže tečnosti kako bi se telo hidriralo i rashladilo iznutra. Takođe, potrebno je sniziti visoku telesnu temperaturu stavljanjem hladnih obloga na potiljak i glavu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter