
MALINA: Eliksir mladosti!
Ovo voće podjednako je korisno za zdrave i bolesne, svojim neodoljivim ukusom okrepljuje i hrani, a nutritivnim vrednostima obogaćuje telo i sprečava razvoj mnogih oboljenja.
Malina je jedna od stvari po kojima je Srbija zasigurno prepoznatljiva u svetu. Ali ovo crveno voće nije popularno samo kod nas. U svim razvijenim zemljama sveta, ona je veoma cenjena biljka, prvo zbog neodoljivog ukusa i mirisa, a zatim i zbog svojih lekovitih svojstava. Malina je grm koji potiče iz jugoistočne Evrope, raste uz puteve i po rubovima šumaraka, a sve češće uzgaja se i u baštama i gotovo da je jednako toliko odomaćena kao i jabuke, kruške ili šljive. Veruje se da je toliko stara da su je jeli i pećinski ljudi.
Plod je crvene boje, poznat po jedinstvenom ukusu koji duguje posebnoj mešavini aroma, koja se opisuje kao prefinjena delikatno-kiselkasta. Ovo bobičasto voće ima malo kalorija, što je već dovoljan razlog da maksimalno uživamo u njemu.
Lekovita svojstva
U sebi sadrži šećere – glukozu, fruktozu i saharozu, elaginsku, jabučnu, limunsku i salicilnu kiselinu, etarsko ulje, bojene i taninske materije, vitamine C i E. Zbog svega navedenog, malina se u mnogim zemljama koristi za lečenje dijareje i ekcema, a ekstrakt iz ploda deluje protiv virusa. Ekstrakt takođe aktivira i pankreas da luči insulin, zbog čega je dobar za snižavanje šećera u krvi.
U poslednje vreme sve više se istražuje i delovanje malina na maligne ćelije, jer je ustanovljeno da elaginska kiselina, koje ima u zavidnoj količini u semenkama ovog voća, sprečava umnožavanje ćelija raka. Istovremeno, sprečava oštećenje DNK i ne deluje na normalne ćelije zadužene za imunološku odbranu organizma.
Tradicionalna medicina odavno preporučuje maline, jer uspešno skidaju povišenu temperaturu, podstiču znojenje, čiste žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, jačaju imunitet i srce, normalizuju krvnu sliku.
U kozmetskom smislu, plod ove voćke posebno je delotvoran kod masne kože, a s dodatkom odgovarajućeg biljnog ulja i za suvu, osetljivu, zrelu i oštećenu kožu. Obilje vitamina C i elaginske kiseline obezbeđuje hemijski i mehanički piling, a služi i kao sredstvo za izbeljivanje.
Primena u ishrani
Malina je nutritivno naročito zanimljiva zbog bogatog sadržaja raznovrsnih antioksidansa, a antioksidativna aktivnost maline veća je 50 odsto od jagode, 10 puta od paradajza i tri puta od kivija. Antioksidativna aktivnost ne gubi se ni kada je malina smrznuta ili u obliku džema.
Od sušenih plodova maline može da se spremi izuzetno kvalitetan vitaminski čaj. Za čaj treba odvojiti tri kašike osušenih plodova ove voćke, dva decilitra mlake vode, kao i vanilu, karanfilić i đumbir. Priprema se tako što se izmrvljene maline stave u zagrejanu vodu i kuvaju pet minuta, a zatim se ostavi da odstoji deset minuta.
Pored čajeva, savršen napitak od ovog voća može biti u obliku smutija.
Izvor: Story
Foto: Arhiva
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

KLJUČNA KOMPONENTA VAŠEG ORGANIZMA: Mnogostruke koristi kolagena

UZNEMIRUJUĆE I NEREALNO: Kenedi obećao pronalazak uzroka autizma

ZAŠTITA JE OBAVEZNA: Prekomerno izlaganje suncu može biti fatalno

VEĆINA LJUDI NI NE ZNA DA JE INFICIRANO: Opasnosti koje donosi heliko bakterija
