Izvor: Happy BSC/Viktorija Samardžić
15.07.2021 u 12:16
0

„POSEBAN OPREZ TOKOM UZIMANJA HRANE I PIĆA“: Dr. Anđela Ratković samo za HAPPY BSC otkriva kako da se zaštitimo od VIRUSA tokom leta! (INTERVJU)

Naša poznata doktorka daje jako važne savete vezane za letnju sezonu.

VAŽNO:

DRECUN RAZOTKRIO VUKČEVIĆEVE NEISTINE U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Izveštaji ilegalno dospevali u javnost – TUŽILAŠTVO UGROZILO ŽIVOT SVEDOKU! Ovo je krivično delo za koje ON nije odgovarao!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas otvaranju Zdravstvene stanice u Borči!

VREMENSKA PROGNOZA ZA 15. JUL: Danas veoma toplo, sa temperaturom i do 36 stepeni!

Doktorka Anđela Ratković, lekarka opšte prakse iz Doma zdravlja Stari grad specijalno za Happy BSC rešava sve nedoumice.

U toku je letnja sezona. O čemu treba najviše da vodimo računa na odmoru? 

Tokom letnje sezone, svakako da je prva linija zaštite upravo zaštita od štetnih sunčevih zraka. Oni deluju lokalno i sistemski. Lokalno  mogu izazvati opekotine na koži, a sistemski pregrevanje našeg organizma. Kako letnja sezona uglavnom nosi sa sobom i boravak na kupalištima, da li kraj bazena, reke, jezera ili mora, treba se pripaziti i od povreda koje letnji sportovi nose.

Koje medikamente bi bilo poželjno da uvek imamo uz sebe? 

 Zaštitni faktor, minimum faktor 30 za odrasle a za decu obavezno 50, lek protiv mučnine koji će smanjiti tegobe tokom putovanja ili ako se mučnina pojavi kao simptom nekog oboljenja, toplomer u slučaju da posumnjate da imate povišenu temperaturu, antihistaminik kao lek izbora u slucaju alergije, analgetik koji ce smanjiti temperaturu i bolove,  napitak za rehidrataciju. Ne bi bilo loše u putnu apoteku za prvu pomoć staviti i kapi za nos, uši i oči. Za nos u slucaju prehlade, za oči ukoliko dođe do iritacije kao posledice ronjenja ili kada zadesno  pesak uđeu u oči, za uši u slucaju da dodje do bola kao posledice zapaljenja. Kako su dijareje čest pratilac na putovanjima, probiotik je takođe obavezan. On se savetuje i kao prevencija 10-tak dana pred putovanje. Hanzaplast i gazica nisu obavezni, ali dobro je da su pri ruci u slucaju neke povrede.

Kako da se sačuvamo od visokih temperatura i koja je najčešća greška koju nesvesno radimo u tome?  

Najvažnije je da izbegavamo vrućinu u periodu kada su sunčevi zraci štetni i najjači, a to bi bilo u periodu od 10h do 17 h. Odeća mora biti laganija, kako bi naše telo disalo i kako bi moglo da odaje toplotu putem znojenja, uzimanje veće količine tečnosti i sveže ceđenih sokova, hrana koja se lakše vari, zaštitni faktor, šeširi i kape kako bi smo zaštitili poglavinu i predupredili sunčanicu. 

Sa kojim simptomima vam se javljaju pacijenti u ovom periodu? 

U prethodnom periodu su alergije bile dominantne. Tako je i sada. 

Kakve epidemiološke mere treba da sprovodimo na moru?

Izuzetno je važno da uživamo i odmorimo na moru, ali je i preko potrebno da nastavimo sa sprovođenjem epidemioloških mera kao i do sada. Treba izbegavati zatvorene i klimatizovane prostorije, držati distancu, nositi maske i redovno prati i dezinfikovati ruke.

Koje su najčešće letnje bolesti i kako ih sprečiti? 

Ono što je najčešće zabeleženo tokom letnjih meseci su alergije, prehlade, gnojna angina koja nastaje zbog uzimanja hladnih napitaka, gljivična oboljenja kože zbog hodanja u vlažnoj toploj obući, crevne infekcije s’ obzirom da je visoka temperatura dobar medijum za umnožavanje mikroorganizama, upala bešike zbog nošenja mokrih kupaćih kostima, zapaljenje uha, pregrejavanje i sunčanica.

Virusi na moru su neizbežni. Kako na najbolji mogući način smanjiti rizik prenošenja i šta je vaš savet?

 Tokom prethodnih meseci, usled pandemije Covid virusa, mislim da smo svi naučili kako da se zaštitimo od virusnih infekcija. Svakako da je savet ukoliko je u pitanju respiratorni virus držanje distance, nošenje zaštitne maske, pranje ruku. Ako se radi o crevnim infekcijama ili stomačnim virusima, uz ove mere treba dodati poseban oprez tokom uzimanja hrane i pića. Izuzetno je važno da su i hrana i piće hemijski i bakteriološki ispravni. Voće i povrće treba dobro oprati. Svakako da probiotik i vitaminsku suplementaciju savetujem kao preventivu i potporu imunom sistemu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter