Izvor: Tanjug
04.10.2024 u 14:33
0

MOBILNI MAMOGRAF OD DANAS NA KALEMEGDANU: Besplatni pregledi tokom oktobra

Mobilni mamograf biće od danas postavljen na Kalemegdanu u Beogradu u okviru akcije "Hajde da imamo vremena za pregled", koja se sprovodi tokom oktobra - Meseca borbe protiv raka dojke.

Preventivni mamografski pregled biće dostupan radnim danima od devet do 14 časova. Akcija se sprovodi u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja. pod sloganom „Ne gledaj u šolju, pregledaj se“.

Ovogodišnje zaštitno lice kampanje je Anđelka Stević Žugić, televizijska i pozorišna glumica, koja je podržala ovu humanitarnu akciju u širenju svesti o važnosti preventivnih pregleda.

Ova akcija se sprovodi u saradnji sa Fondom B92 i Grand kafom, navedeno je u saopštenju.

U okviru ove akcije, koja se sprovodi od 2021. godine, preventivne preglede uradilo je više od 43.000 žena, zato se preporučuje da sve žene od 45 do 69 godina, koje u poslednje dve godine nisu obavile mamografski pregled, kao i žene starijeod 40 godina koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu ili lečenu od raka dojke, zakažu svoj termin.

U Srbiji rak dojke predstavlja najčešći maligni tumor kod žena od kojeg svake godine oboli 4.000 žena, gde 1.600 izgubi život, zato mamografija predstavlja najvažniji korak u ranom otkrivanju i prevenciji ove bolesti jer, ukoliko se otkrije u ranoj fazi, rak dojke je izlečiv u više od 90 odsto slučajeva.

Mesec podizanja svesti o raku dojke obeležava se svakog oktobra u mnogim zemljama širom sveta i ima za cilj da podigne svest o značaju prevencije ove bolesti i skrene pažnju na njenu visoku rasprostranjenost.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter