Izvor: 24sedam
01.09.2024 u 16:50
0

OTKRIĆE KOJE ŠOKIRA: Ljudsko telo ubrzano stari u dve ključne godine

Postoje dve prelomne tačke kada je telo čoveka najviše krhko i kada treba da budete najoprezniji

Naučnici su otkrili da ljudsko telo ne stari postepeno, već prolazi kroz dva ubrzana talasa starenja – prvi u 44. godini, a drugi u 60. godini života. Ovo revolucionarno otkriće, koje je objavljeno u časopisu Nature Aging, dolazi iz istraživanja koje su sproveli naučnici s Univerziteta Stanford i Tehnološkog univerziteta Nanjang u Singapuru.

Prvi talas starenja u 44. godini

Prema istraživanju,koje jse provedeno na 108 učesnika, ljudsko starenje nije linearno, već se dešava u naglim skokovima. Prvi takav skok primećen je u 44. godini. Naučnici su otkrili da mnoge molekularne promene, uključujući promene u RNK, proteinima i mikrobiomima, postaju izraženije upravo u ovom dobu.

Kako to utiče na telo? U ovom periodu, sposobnost metabolizma kofeina i alkohola značajno opada, što može dovesti do većeg rizika od povreda mišića i povećanja telesne masti. Promene u proteinima koji drže tkiva zajedno takođe postaju izraženije, što može uzrokovati promene na koži, mišićima i kardiovaskularnom sistemu.

Drugi talas starenja u 60. godini

Drugi talas starenja dolazi u 60. godini, kada telo ponovo prolazi kroz niz ubrzanih promena. Rizik od ozbiljnih bolesti, poput kardiovaskularnih poremećaja, problema sa bubrezima i dijabetesa tipa 2, značajno raste u ovom periodu.

Šta možete učiniti? Naučnici savetuju promene u načinu života kako biste ublažili efekte starenja. Smanjite unos alkohola, povećajte fizičku aktivnost i obratite pažnju na ishranu – posebno na unos ugljenih hidrata i vode, što može pomoći u očuvanju funkcije bubrega.

Zanimljivosti iz studije: Razlike između polova

Iako se očekivalo da će ubrzano starenje kod žena biti povezano s menopauzom, koja obično nastupa između 45. i 55. godine, istraživanje je pokazalo da slični obrasci starenja važe i za muškarce. Ove sličnosti sugerišu da je prelazna tačka oko 55. godine univerzalna za oba pola.

Praktični saveti da uspešno prevaziđete talase starenja

Kako biste se što bolje pripremili za ove ključne periode, istraživači preporučuju sledeće:

  • U 40-im godinama: Smanjite unos alkohola, obratite pažnju na ishranu i povećajte fizičku aktivnost.
  • U 60-im godinama: Smanjite unos ugljenih hidrata, pijte dovoljno vode i održavajte aktivan stil života.

Ova revolucionarna studija pokazuje da starenje nije postepeni proces, već se dešava u dva ključna talasa u 44. i 60. godini života. Razumevanje ovih promena može vam pomoći da se bolje pripremite i zaštitite svoje zdravlje u ovim ključnim periodima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter