OVO JE DESET NAJZDRAVIJIH BILJAKA I ZAČINA: Postoje dokazi za njihove brojne zdravstvene prednosti
Cimet smanjuje nivo šećera u krvi, a to čini i piskavica Žalfija poboljšava funkciju mozga i pamćenje, bosiljak jača imunitet a ruzmarin smanjuje simptome alergije
Bilje i začini su vekovima nadaleko cenjeni, kako zbog svojih lekovitih svojstava, tako i zbog svog ukusa, a savremena istraživanja su pronašla dokaze za njihove brojne zdravstvene prednosti.
Među 10 najzdravijih biljaka i začina na svetu, po istraživanjima su cimet, žalfija, pitoma nana iliti pepermint, kurkuma, bosiljak, kajenska paprika, đumbir, piskavica, ruzmarin i beli luk.
ČUVENI DOKTOR TVRDI DA SE RAK MOŽE SPREČITI UZ PRIDRŽAVANJE OVIH 7 PRAVILA: „Kancer je rezultat NAČINA ŽIVOTA, a ne genetike“
Cimet
Cimet ima brojne zdravstvene prednosti, a posebno je efikasan u snižavanju nivoa šećera u krvi. On, naime, ima snažan antidijabetički efekat.
Cimet može da smanjiti šećer u krvi ppomoću nekoliko mehanizama, uključujući usporavanje razgradnje ugljenih hidrata u digestivnom traktu i poboljšanje osetljivosti na insulin. Studije su pokazale da cimet može smanjiti šećer u krvi na prazan stomak za 10 do 29 odsto kod pacijenata sa dijabetesom, što je značajna količina.
Sadrži jedinjenje cinamaldehid, koje je odgovorno za njegova lekovita svojstva.
Cimet ima snažno antioksidativno dejstvo, pa pomaže u borbi protiv upale i pokazalo se da snižava holesterol i trigliceride u krvi.
Efikasna doza je obično 0,5 do 2 kašičice cimeta dnevno, ili 1 do 6 grama.
Žalfija
Postoje dokazi da ekstrakt žalfije može da poboljša funkciju mozga i pamćenja, posebno kod osoba sa Alchajmerovom bolešću.
Alchajmerova bolest je praćena padom nivoa acetilholina, hemijskog glasnika u mozgu a žalfija inhibira razgradnju acetilholina. U četvoromesečnoj studiji na 42 osobe sa blagom do umerenom Alchajmerovom bolešću, pokazalo se da ekstrakt žalfije proizvodi značajna poboljšanja u funkciji mozga.
Druge studije su pokazale da žalfija može da poboljša funkciju pamćenja i kod zdravih ljudi, i mladih i starih.
Žalfija je dobila ime po latinskoj reči Salvere, što znači „spasiti“. Imala je jaku reputaciju zbog svojih lekovitih svojstava tokom srednjeg veka, a čak je korišćena i za sprečavanje kuge.
Pitoma nana ili pepermint
Pepermint iliti pitoma nana, ima dugu istoriju upotrebe u narodnoj medicini i aromaterapiji. Mnoge studije su pokazale da ulje peperminta pomaže kod bolova kod sindroma iritabilnog creva ili IBS, a i da smanji mučninu.
Opušta glatke mišiće debelog creva, što ublažava bol koji se oseća tokom pražnjenja creva. Takođe pomaže u smanjenju nadimanja stomaka, što je uobičajen probavni simptom.
Postoje i neke studije koje pokazuju da pepermint u aromaterapiji može pomoći u borbi protiv mučnine. U studiji, u kojoj je učestvovalo više od 1.100 trudnica, aromaterapija pepermintom je izazvala značajno smanjenje mučnine. Takođe se pokazalo da smanjuje mučninu nakon operacije i porođaja carskim rezom.
Kurkuma
Studije su pokazale da kurkumin, aktivni sastojak začinske kurkume, ima velike prednosti za mnoge aspekte zdravlja. Ova supstanca ima snažan antiinflamatorni efekat.
Kurkuma je začin koji kariju daje žutu boju. Sadrži nekoliko jedinjenja sa lekovitim svojstvima, od kojih je najvažniji kurkumin.
Kurkumin je izuzetno moćan antioksidans, pomaže u borbi protiv oksidativnog oštećenja i podstiče sopstvene antioksidativne enzime u telu. Ovo je važno, jer se veruje da je oksidativna oštećenja jedan od ključnih mehanizama iza starenja i mnogih bolesti.
Studije sugerišu da kurkuma može da poboljša funkciju mozga, da smanji rizik od srčanih oboljenja i raka i ublažiti artritis.
Bosiljak
Bosiljak pomaže u borbi protiv infekcija i jača imunitet.
Jedna mala studija je otkrila da može da pojača funkciju imunološkog sistema povećanjem određenih imunih ćelija u krvi.
Može da smanji i nivo šećera u krvi pre i posle obroka, kao i da pomogne u lečenju anksioznosti i depresije.
Kajenska paprika
Kajenska paprika je vrsta ljute paprike koja se koristi za pripremu začinjenih jela. Kajenska paprika je veoma bogata supstancom koja se zove kapsaicin, koja smanjuje apetit i podstiče sagorevanje masti. Jedno istraživanje je pokazalo da dodavanje 1 grama crvene paprike u obroke smanjuje apetit i povećava sagorevanje masti kod ljudi koji nisu redovno jeli paprike.
Iz tog razloga, to je uobičajeni sastojak mnogih komercijalnih suplemenata za mršavljenje.
Neke studije na životinjama su otkrile i da je kapsaicin efikasan u borbi protiv određenih oblika raka, uključujući rak pluća, jetre i prostate.
Đumbir
Đumbir je popularan začin koji se koristi u nekoliko oblika alternativne medicine. Studije su dosledno pokazale da 1 gram ili više đumbira može uspešno da leči mučninu.
Ovo uključuje jutarnju mučninu, zatim mučninu uzrokovanu hemoterapijom i morsku mučninu.
Đumbir ima snažna antiinflamatorna svojstva, zbog čega pomaže u ublažavanju bolova.
Jedna studija sa osobama u riziku od raka debelog creva otkrila je da 2 grama ekstrakta đumbira dnevno smanjuje markere za upalu debelog creva na isti način kao i aspirin.
Druga istraživanja su otkrila da mešavina đumbira, cimeta, mastike i susamovog ulja smanjuje bol i ukočenost koje imaju osobe sa sa osteoartritisom.
Piskavica
I piskavica smanjuje nivo šećera u krvi.
Sadrži biljni protein 4-hidroksiizoleucin, koji može da poboljša funkciju hormona insulina.
Mnoge studije na ljudima su pokazale da najmanje 1 gram ekstrakta piskavice dnevno, može da smanjiti nivo šećera u krvi, posebno kod dijabetičara.
Koristi se za povećanje libida i muževnosti.
Ruzmarin
Aktivni sastojak ruzmarina se zove ruzmarinska kiselina, koja ima antiinflamatorne efekte koji suzbijaju simptome alergije i smanjuju začepljenost nosa.
U studiji sa 29 osoba, pokazalo se da doze od 50 i 200 mg ruzmarinske kiseline potiskuju simptome alergije.
Beli luk
Većina zdravstvenih efekata belog luka posledica su jedinjenja alicin, koje je odgovorno i za njegov poseban miris.
Dodatak belog luka je dobro poznat u borbi protiv bolesti, uključujući običnu prehladu, kada dodavanje više belog luka u ishranu može biti od velike pomoći.
Postoje i ubedljivi dokazi o blagotvornim efektima na zdravlje srca.
Beli luk smanjuje i ukupni i/ili LDL holesterol za oko 10 do 15 odsto, a studije na ljudima su otkrile da dodatak belog luka izaziva značajno smanjenje krvnog pritiska kod ljudi sa visokim krvnim pritiskom.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74