Izvor: Kurir
16.08.2024 u 14:32
0

PO VRUĆINI NE TREBA PITI LEDENE NAPITKE: Evo kako da se osvežite i nadoknadite tečnost

Zbog velikih temperaturnih razlika, ovakvi napici mogu da dovedu do oštećenje površinskog tkiva digestivnog trakta, stvarajući tako prostor za zadržavanje mikroorganizama i mogući razvoj upale.

Visoke temperature dovodi do pojačanog znojenja kako bi se telo rashpadnilo, ali i do prekomernog gubitka telesne tečnosti. Međutim, čak i mali deficiti tečnosti mogu izazvati fizičku nelagodnost kao što su smanjena koncentracija, mučnina, vrtoglavica ili glavobolja.

Osetljive osobe tokom toplih dana mogu razviti i probleme s cirkulacijom, a dehidraciji su posebno podoložna deca, starije osobe i osobe s oslabljenim imunološkim sistemom.

Unos tečnosti zavisi od ovih faktora

Preporučeni dnevni unos tečnosti zavisi od nekoliko faktora kao što su telesna težina, starost i nivo fizičke aktivnosti.

Potreba za unosom tečnosti može se, osim vodom, zadovoljiti i ceđenim ili hladno ceđenim sokovima od voća i povrća, bistrim supama, nezaslađenim toplim i hladnim čajevima, negaziranim pićima bez šećera i mleka.

Stručnjaci savetuju da izbegavate pića koja sadrže kofein, tein i alkohol, kao i zaslađena pića, jer podstiču izlučivanje tečnosti iz organizma. Ako je znojenje intenzivno, izotonična pića su najbolja za brzo vraćanje izgubljenih elektrolita.

Ledeni napici nanose više štete nego koristi

Osećaj žeđi ponekad ne prati potrebe organizma za vodom, pa se preporučuje da se tečnost pije u redovnim intervalima.

Važno je izbegavati veoma hladna pića, koja nas trenutno mogu rashladiti, ali i dovesti do sužavanja krvnih sudova, smanjujući gubitak toplote.Hladni napici hlade samo gornji deo digestivnog sistema i brzo poprimaju telesnu temperaturu, stoga ne snižavaju temperaturu celog tela. Hladna pića uzrokuju više štete nego koristi.

– Leti pre svega treba da pijemo tople napitke, nikako hladne. Zato što, ako bismo popili hladnu vodu, mi šaljemo impuls mozgu, i on stvara dodatnu energiju i umesto da se rashlađuje organizam, mi ga grejemo. S druge strane, rekli smo da se organizam rashlađuje tako što se šire krvni sudovi. Međutim, kada smo uneli hladnu vodu, ona sužava krvne sudove i umesto da se organizam rashladi, mi to onemogućavamo. A znamo da je temperatura napolju 39 stepeni, da naš organizam treba da ima 36 stepeni. Znači, organizam mora da snizi tu temperaturu tela – rekla je u ranijem iznervjuu za Zdravlje Kurir prim. dr Biserka Obradović, specijalista opšte medicine.

Zbog velikih temperaturnih razlika ledena pića oštećuju one delove tela sa kojima dolaze u kontakt i dugoročno izazivaju oštećenje površinskog tkiva digestivnog trakta, stvarajući tako prostor za zadržavanje mikroorganizama i mogući razvoj upale.

Da biste nadoknadili izgubljenu tečnost i osvežili se, pijte vodu i nezaslađeni čaj na sobnoj temperaturi. Hladna pića imaju nepoželjan efekat – povećavaju osećaj toplote.

Obratite pažnju šta jedete

Veoma je važna i pravilna ishrana. Masna i začinjena hrana nije poželjna jer stvara osećaj težine, pojačava znojenje i može izazvati dehidraciju.

Dovoljan unos vitamina i minerala je neophodan jer su oni veoma važni tokom leta kada smo najviše izloženi suncu. Vitamini i minerali su važni za zdravlje kože, kada je rizik od UV zračenja veći.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter