Izvor: Happy BSC Portal/Informer.rs
19.01.2024 u 10:11
0

POČNITE DA JEDETE OVU NAMIRNICU JAKO JE ZDRAVA: Smanjuje upale, reguliše nivo šećera u krvi, pomaže kod mršavljenja

Ukoliko ste ljubitelj heljde, biće vam drago da znate koje sve velike benefite ima po vaš organizam.

Sigurno ste nekada čuli da mnogi nutricionisti preporučuju konzumiranje heljde, kao i proizvoda od heljde poput kora za pitu, tortilja, rezanaca, hleba i tako dalje.

Međutim, verovatno niste ni svesni kolike sve benefite ova namirnica ima po vaše zdravlje.

Detaljnije o tome objasnila je nutricionistkinja Ivana Mišić:

– Heljda je dobar izvor hranljivih materija kao što su proteini, dijetalna vlakna, gvožđe, magnezijum, fosfor, mangan, cink i vitamini B kompleksa. Heljda ne sadrži gluten, što je čini odličnom opcijom za osobe koje imaju celijakiju ili osetljivost na gluten. U poređenju s drugim žitaricama, heljda ima relativno visok sadržaj proteina i dobar sadržaj esencijalnih aminokiselina – navodi nutricionistkinja i dodaje:

– Heljdino vlakno je rastvorljivo u vodi, što može doprineti održavanju zdravlja gastrointestinalnog trakta i regulaciji nivoa šećera u krvi. Sadrži antioksidanse poput rutina i kvercetina, koji imaju potencijalne koristi za zdravlje, uključujući smanjenje upale i podršku kardiovaskularnom sistemu.

STALNO SE VRTIMO U KRUG: Tek što ste odležali prehladu, opet se vratila, evo koji je razlog

Zbog svoje visoke nutritivne gustine i prisustva dijetalnih vlakana, heljda može pružiti osećaj sitosti, što može pomoći u kontroli težine, kao i pomoć pri regulaciji šećera u krvi – kaže Ivana i nastavlja:

– Antioksidansi i vlakna u heljdi mogu imati povoljan uticaj na zdravlje srca, uključujući smanjenje nivoa holesterola. Heljda je laka za varenje u poređenju s nekim drugim žitaricama, što je posebno važno za ljude sa poremećajima organa za varenje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter