Izvor: Happy BSC Portal/Index.hr
19.01.2024 u 10:56
0

OVA VOĆKA JE PUNA VITAMINA: Smanjuje rizik od osteoporoze, poboljšava kvalitet sna, a dobar i za kožu

Iako se kivi generalno smatra bezbednim za većinu, postoji nekoliko potencijalnih rizika kojih treba da budemo svesni.

Kivi je voće koje potiče iz Kine, a danas se gaji u mnogim delovima sveta. Karakteriše ga smeđa dlakava koža i sočna, zelena ili žuta unutrašnjost sa sitnim crnim semenkama.

Bogat je vitaminom C, vlaknima i drugim hranljivim materijama. Iako je slatkog ukusa, plod kivija je pogodan za dijabetičare.

Kivi ima bezbroj zdravstvenih prednosti, ovo su samo neke od njih:

Izvor vitamina C

Kivi je poznat po visokom sadržaju vitamina C, koji igra ključnu ulogu u podršci imunološkom sistemu.

– Jedan kivi može da obezbedi više od preporučenog dnevnog unosa vitamina C, pomažući telu da se bori protiv bolesti – rekla je nutricionistkinja i edukatorka za dijabetes Arčana Batra.

Pixabay

Pun je antioksidanata

Ovo voće je bogato antioksidansima, uključujući polifenole i karotenoide, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa.

Antioksidansi imaju veliku ulogu u neutralisanju slobodnih radikala, smanjenju upale i potencijalnom smanjenju rizika od hroničnih bolesti.

Podržava gubitak težine

Uprkos svom slatkom ukusu, kivi ima relativno malo kalorija i masti, što ga čini zadovoljavajućom i hranljivom užinom za one koji pokušavaju da kontrolišu svoju težinu.

Kombinacija vlakana i niskog sadržaja kalorija u kiviju promoviše sitost, pomaže u kontroli apetita i podržava ciljeve gubitka težine.

Dobar je za kožu

Kombinacija vitamina C i antioksidanata u kiviju podržava zdravlje kože, stimuliše sintezu kolagena i štiti kožu od oksidativnog oštećenja.

Redovna konzumacija kivija može doprineti mlađem i svetlijem tonu kože.

Poboljšava kvalitet sna

Kivi sadrži jedinstveno jedinjenje zvano serotonin, često povezano sa regulacijom raspoloženja i spavanjem.

– Jedenje kivija pre spavanja može doprineti poboljšanju kvaliteta i trajanja sna, čineći ga prirodnom i zdravom opcijom za rešavanje poremećaja sna – tvrdi Batra.

Smanjuje rizik od osteoporoze

Vitamin K je neophodan nutrijent za zdravlje kostiju, a adekvatan unos podržava apsorpciju kalcijuma i doprinosi jakim i zdravim kostima.

Kivi je dobar izvor ovog vitamina, pa ga vredi dodati u ishranu.

POČNITE DA JEDETE OVU NAMIRNICU JAKO JE ZDRAVA: Smanjuje upale, reguliše nivo šećera u krvi, pomaže kod mršavljenja

Da li postoje neželjeni efekti jedenja kivija?

Iako se kivi generalno smatra bezbednim za većinu, postoji nekoliko potencijalnih rizika kojih treba da budemo svesni. Neki pojedinci mogu biti alergični na kivi i iskusiti simptome kao što su svrab, otok ili otežano disanje.

Osim toga, visok sadržaj vitamina C u kiviju može izazvati probleme sa varenjem ili alergijske reakcije kod osetljivih ljudi. Ako ste zabrinuti ili imate bilo kakve neželjene efekte, preporučljivo je da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom, prenosi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter