Izvor: Kurir
04.05.2024 u 09:52
0

7 ZNAKOVA DA VAM JE POTREBAN DETOKS OD TEHNOLOGIJE: Poboljšaćete san i smanjiti stres i anksioznost

Svakodnevno smo izloženi mobilnim telefonima i različitoj tehonologiji bez koje s ne može zamisliti ni jedan dan. Prevelikom uticaju tehnologije izložena su i deca. Međutim, koliko god da je tehnologija korisna, njeno prekomerno korišćenje može da dovede do problema sa snom, samopouzdanjem, anksioznošću i stresom. Zato je važno da povremeno uradimo i digitalni detoks.

Digitalna detoksikacija odnosi se na periode uzdržavanja od korišćenja tehnoloških uređaja kao što su pametni telefoni, televizori, računari, tableti i sajtovi društvenih medija.

Pauziranjem od korišćenja digitalnih urešaja možemo se osloboditi stresa koji proizilazi iz stalne povezanosti. Iako zavisnost od tehnologije nije formalno prepoznata kao poremećaj, mnogi stručnjaci veruju da prekomerna upotreba tehnologije i uređaja predstavlja stvarnu zavisnost koja može dovesti do fizičkih, psiholoških i društvenih problema.

Rezultati jedne ankete pokazali su da je čak 50 odsto tinejdžera izjavilo da osećaju da su zavisni od svojih mobilnih uređaja, a čak 78 odsto tinejdžera je reklo da proveravaju svoje digitalne uređaje svaki sat vremena, prenosi portal Very Well Mind.

Ovo su neki od znakova da vam je možda potrebna digitalna detoksikacija:

  • Osećate se anksiozno ili pod stresom ako ne možete da pronađete telefon.
  • Osećate se prinuđeno da proveravate svoj telefon svakih nekoliko minuta.
  • Osećate se depresivno, uznemireno ili ljuto nakon što ste proveli vreme na društvenim mrežama.
  • Zaokupljeni ste brojem sviđanja, komentarima ili deljenjem vaših objava na društvenim mrežama.
  • Plašite se da ćete nešto propustiti ako ne budete proveravali telefon.
  • Često ostajete budni do kasno ili rano ustajete da biste se provodili vreme na telefonu.
  • Imate problem da se koncentrišete na jednu stvar bez potrebe da proverite telefon.

Kako započeti mentalni detoks?

Ako mislite da upotreba tehnologije utiče na vaše fizičko i mentalno blagostanje ili oduzima vreme stvarima koje treba da obavite, možda je vreme za digitalnu detoksikaciju. Ne morate u potpunosti da zaboravite na svoje uređaje – samo uradite ono što najbolje odgovara vašem životnom stilu.

To bi moglo značiti da s vremena na vreme odložite telefon na nekoliko sati, da istražujete koliko vam je zaista potrebno da ga koristite ili da se potpuno isključite sa interneta na dan ili više, prenosi portal WebMd.

Da biste započeli svoju digitalnu detoksikaciju:

Obratite pažnju na svoje emocije kada koristite telefon

Vodite računa o upotrebi telefona da biste bolje razumeli odnos koji imate sa svojim uređajem. Zapitajte se zašto koristite telefon u različitim periodima tokom dana. Da li je to zbog dosade? Da li vam treba za posao? Da li se osećate kao da propuštate ono što drugi imaju? Da li se zbog provere telefona osećate bolje ili gore?

Stručnjaci kažu da bolje razumevanje sopstvenih emocija može da vam pomogne da bolje kontrolišete korišćenje telefona. Ako vidite da prekometno koristite mobilni telefon ili druge uređaje, pokušajte da smanjite količinu vremena koju koristite za to svaki dan.

Napravite pauzu od svog telefona

Ako opsesivno koristite svoj pametni telefon i sumnjate da izaziva zavisnost, jedan od načina za detoksikaciju bi bio da odvojite vremenske intervale za proveru telefona. Na primer, pokušajte da proveravate telefon samo svakih 15 ili 30 minuta.

Stručnjaci kažu da bi jednostavno pravilo bilo da držite telefon podalje tokom obroka što vam može pomoći da se fokusirate na okolinu. Ako vam je teško da se oduprete potrbi da proveravate telefon, pokušajte da ga držite van vidokruga u drugoj prostoriji ili van domašaja kako biste se mogli fokusirati na hranu ili neku drugu aktivnost. Ili možete da podesite vreme kada ga nećete koristiti, na primer kada ste u šetnji, na okupljanju sa prijateljima ili posle određenog vremena uveče.

Koristite aplikacije za praćenje upotrebe

Želite da pratite koliko dnevno koristite telefon? Vaš telefon to ne može da uradi umesto vas. Neke aplikacije takođe mogu da blokiraju vaš pristup sajtovima društvenih medija na neko vreme ili da vam daju detaljan izveštaj o tome na šta trošite previše vremena. Ovo vam može pomoći da ograničite period boravka na telefonu i povratite kontrolu.

Isključite internet uveče pre spavanja

Pošto upotreba telefona može da poremeti obrasce sna, pokušajte da isključite telefon pre nego što odete u krevet ili podesite vreme kao što je 21:00. ili 22:00 da se isključi. Ovo će vam pomoći da uđete u rutinu da odete u krevet i poboljšate san.

Isključite obaveštenja

Ako uhvatite sebe da odgovarate na svaku poruku čim vam stigne ili odmah otvarate svako obaveštenje sa društvenih mreža, možda bi bilo dobro da isključite obaveštenja u podešavanjima telefona. Ovo može pomoći u obuzdavanju poriva da uzmete telefon u ruke svaki put kada stigne neko obaveštenje.

Ako osećate da zavisnost od pametnog telefona remeti vaš svakodnevni život i niste u mogućnosti da vratite kontrolu ili niste sigurni kako da počnete, razgovarajte sa svojim lekarom ili terapeutom. Oni vam mogu pomoći da pronađete rešenja koja najbolje odgovaraju vašem životnom stilu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter