
Porodica
Izvor: Happy BSC
01.12.2021 u 19:15
0
IDEALNA PRILIKA DA SE POHVALITE KULINARSKIM SPOSOBNOSTIMA: Sarmice od zelja!
Priprema
- Listove zelja oprati i skinuti zadebljani deo. U veću, dublju, šerpu staviti vodu, so i sirće, pa staviti da provri. U provrelu vodu „provlačiti“ po jedan list zelja, samo da, malo, omekša. Nikako ne stavljati po više listova, jer jako brzo omekšaju, pa mogu da se raspadnu.
- Poparene listove vaditi u vanglicu, sa hladnom vodom. Kada se završi ceo postupak potapanja listova staviti ih u cetku da se ocede.
- Fil: Na zagrejanom ulju staviti sitno iseckani crni luk, beli luk i šargarepu. Dinstati, oko, 1-2 minuta, pa dodati mleveno meso (mešavina svinjskog i junećeg). Meso, sa varjačom, dobro usitniti i posuti ga sa biberom i suvim biljnim začinom. Promešati i dinstati dok meso ne bude poluprženo. Ako treba dolivati po malo vode. Kada se meso upržilo dodati alevu papriku, promešati i ubaciti, dobro opran, pirinač. Sve sjediniti i ostaviti da se ohladi.
- Uzeti, dublji, pleh, odgovarajuće veličine i podmazati ga uljem. Za zavijanje sarmica od zelja najlakše je to uraditi na dasci za sečenje hleba (zato što su jako mekani, pa je nezgodno zavijati ih u ruci, kao i inače što se radi). Znači, staviti list zelja na dasku, na sredini lista staviti dve kašike fila, pa prvo preklopiti levu i desnu stranu, preko fila, zatim prebaciti prednji deo lista preko fila i umotati sarmicu. Umotane sarmice poređati u podmazani pleh.
- Rernu uključiti, da se zagreje, na 200 stepeni.
- Zaprška: U zagrejano ulje staviti brašno i propržiti da brašno požuti. Didati alevu papriku, promešati, pa naliti vrelom vodom. Prokuvati da se sastojci sjedine. Dodati suvi biljni začin, po ukusu.
- Sa pripremljenom zaprškom preliti poređane sarmice u plehu. Prekriti ih alu folijom i staviti da se peču, u zagrejanoj rerni. Kada tečnost u rerni, provri smanjiti temperaturu na 180 stepeni i krčkati jedan sat. Izvaditi i poslužiti sa kiselim mlekom.
Sastojci
Potrebno je:
- 2 veće veze zelja
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica belog sirća
- 2 l vode
Za fil:
- 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
- 2 srednje glavice crnog luka
- 1 čen belog luka
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 150 g pirinča
- 1 kašika aleve paprike
- 100 ml ulja
- 2 srednje šargarepe
Za zapršku:
- 50 ml ulja
- 1 kašika brašna
- 2 kašičice aleve paprike
- 400 ml vode
- suvi biljni začin
Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.
Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike
Porodica

KOLIKO JE DOVOLJNO, A KOLIKO PREVIŠE: Studija pokazala koji je savršen broj dece
18.04.2025 u 22:58
0
Porodica

POSLE RUČKA: Narodna verovanja od Velikog petka do Uskršnjeg jutra
18.04.2025 u 16:55
0
Porodica

KOSKE UMESTO CUCLI: Sve više mladih parova bira da ima pse umesto dece
14.04.2025 u 22:39
0
Porodica

BRAK JE ZAVRŠEN, ALI ŠTA SAD? Ima li prijateljstva posle razvoda?
10.04.2025 u 13:17
0
Porodica

DEPRESIJA MEĐU TINEJDŽERIMA? Evo i zašto, RODITELJI REAGUJTE DOK NIJE KASNO
03.04.2025 u 16:42
0