Izvor: KURIR
04.08.2024 u 12:47
0

ŠTA 30 MINUTA PLIVANJA ČINI ZA TELO: Evo i koji stil sagoreva najviše kalorija

Plivanje nije samo zabavno već ima mnoge zdravstvene benefite, uključujući jačanje srčanog mišića, poboljšanje pokretljivosti zglobova i smanjenje stresa. Različiti stilovi plivanja omogućavaju smanjenje kalorija i donose specifične zdravstvene koristi.

Plivanje jača kardiovaskularni sistem, stabilizuje krvni pritisak, produbljuje disanje, povećava kapacitet pluća. Osim toga, pozitivno utiče na zglobove, povećava njihovu pokretljivost i elastičnost, pozitivno utiče na koordinaciju pokreta.

Preporučuje se kada želimo da se opustimo, smanjimo anksioznost ili smanjimo nivo stresa, jer duboko disanje tokom plivanja snižava nivo kortizola, hormona stresa, koji je odgovoran za naše anksiozno stanje.

Plivanje jača celokupnu muskulaturu tela, ruke, ramena, leđa, grudi, noge, poboljšava kondiciju i izdržljivost.

Sagoreva značajan broj kalorija i jedan je od najboljih oblika fizičke aktivnosti u borbi protiv gojaznosti.

  • 60 minuta plivanja slobodnim stilom (kraul) sagori od 500 do 700 kalorija
  • 750 kalorija naše telo sagoreva kada plivamo prsno 60 minuta
  • 800 kalorija se potroši tokom 60 minuta plivanja delfin stilom
  • 500 kalorija se gubi tokom 60 minuta plivanja na leđima

Koji stil plivanja ima najbolji efekat na nas?

  • Ako ne postoji zdravstvena prepreka (kontraindikacija), najbolje je kombinovati sve stilove plivanja, jer se na taj način postiže najbolji efekat i ravnomerno se razvijaju svi mišići tela
  • Delfin stil plivanja se preporučuje ako želimo da razvijemo veću snagu u ramenima
  • Kraul je jedan od najčešćih stilova plivanja. Ako plivamo bržim tempom, ovo je stil koji se preporučuje kada želimo da postignemo veći aerobni efekat
  • Prsno je sporija tehnika plivanja koja zahteva veću snagu ramena i nogu
  • Leđni stil se preporučuje onima koji imaju probleme sa kičmom, posebno vratnim delom kičme, bolove, loše držanje, deformitete

Pozitivni efekti plivanja

Poboljšava rad srca

Osim što jača velike mišiće grudnog koša, plivanje jača i vaš najvažniji mišić –srce.

Kao aerobna aktivnost, podstiče rad srca i pumpanje krvi. Doprinosi i zdravlju krvnih sudova i smanjuje upalna stanja u njima, te tako smanjuje i rizik od nastanka ateroskleroze.

Smanjuje rizik od dijabetesa i visokog krvnog pritiska

Polusatnim plivanjem jednom nedeljno možete da smanjite rizik od moždanog udara i dijabetesa tipa 2.

Čak i ako imate dijabetes tipa 1, plivanje vam pomaže da povećate osetljivost na insulin. Ova aktivnost takođe snižava krvni pritisak, te se umerenog tempa preporučuje osobama koje boluju od hipertenzije.

Ublažava astmu

Zahvaljujući vlažnom vazduhu, plivanje ublažava astmu i povećava kapacitet pluća. Zbog veće gustine vode u odnosu na vazduh, pluća moraju intenzivnije da rade kako bi obezbijedila kiseonik, čime se poboljšava njihov kapacitet i smanjuju simptomi astme. To su potvrdila i istraživanja.

Smanjuje bolove u leđima

Svakodnevno višesatno sedenje uzrokuje brojne probleme s leđima, od lošeg držanja do deformiteta poput lordoze, kifoze, skolioze i slično

Za zdravlje kičme preporučuje se leđno plivanje, dok se prsno ili delfin stil ne savetuju zbog velikih, širokih pokreta koji opterećuju pojedine delove leđa, kao i zbog neprirodnog položaja glave i vrata kod prsnog stila.

Čuva zdravlje trudnica i beba

Plivanje je izvrsna aktivnost za trudnice, jer nema opterećenja na zglobove i stomak. Takođe, u vodi nema pregrevanja, koje žene u drugom stanju inače treba da izbegavaju.

Budući da plivanje jača srce, koje onda bolje pumpa krv, njime se poboljšava cirkulacija i oksigenacija, što je za trudnice i njihove bebe jako dobro. Voda takođe smanjuje oticanje zglobova, koje često prati ovo stanje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter