Izvor: BSC Happy
15.12.2023 u 18:42
0

SUROGAT MAJČINSTVO ILI: Potpomognuta trudnoća

Surogat majčinstvo nije nov fenomen. I u prošlosti su se žene odlučivale na takav korak.

Vantelesna oplodnja, sve mekši kulturološki stavovi i sklonost ka rađanju dece u kasnijem životnom dobu doveli su do izvesnog buma u surogat majčinstvu. U protekle dve decenije, ono je postalo globalni fenomen.

NEVEROVATAN TRIK: Evo kako da vam sveže cveće iz buketa potraje i do godinu dana

Preciznih podataka o broju beba rođenih uz pomoć surogat majki nema, ova industrija vredi najmanje šest milijardi dolara godišnje. U Velikoj Britaniji broj roditelja koji su tražili pomoć surogat majki se utrostručio u periodu od 2011. do 2018. godine i popeo se sa 121 na 368.

Broj zahteva može biti i viši, pošto ne postoji obaveza da se zvanično podnose.

Surogat majčinstvo je kada žena nosi trudnoću za drugu osobu ili par.  Ovaj proces je oblik potpomognute reproduktivne tehnologije (ART) koja se koristi decenijama za pomoć pojedincima i parovima koji ne mogu zatrudnjeti ili iznieti trudnoću.
U surogat majčinstvu, nameravani roditelji i surogat sklapaju pravni ugovor kao deo procesa u više koraka, uključujući različite medicinske procedure.

 

* Odluku da li vam treba donator(i) ili ne

Odabir donora je važan korak za planirane parove.  Ova odluka bi mogla biti zanimljiva i važna u isto vreme jer će donor jajne ćelije ili sperme biti genetski vezan za buduću bebu.  Ove veze prevazilaze samo izgled. Oni takođe mogu uticati na karakteristike ličnosti, potencijalne buduće zdravstvene probleme, itd. U ovom slučaju, ne treba uzeti u obzir samo genetiku donatora, već i čitavo genetičko stablo koje postoji u njihovim porodicama. Kada agencija za surogat majčinstvo identifikuje planirane roditelje i surogat, agencija predstavlja profile i sve detalje obje strane radi procene i da vidi postoji li interes za podudaranje ili ne.  Ako su zainteresovani, mogu se upoznati putem telefonskih poziva, mejlova ili sastanaka licem u lice.

Zakonska regulativa

Surogat majčinstvo nije dozvoljeno u mnogim zemljama sveta, pre svega zbog velike mogućnosti zloupotrebe ovog „pravnog odnosa”, a na osnovu podataka o lošim pokazateljima ishoda uvođenja ove usluge u mnogim zemljama Evrope i sveta. Tako je u pojedinim zemljama Evrope, za donošenje zabrane surogat majčinstva, uzeta obzir i skorašnja rezolucija Evropskog parlamenta, kojom se osuđuje praksa surogat materinstva u svim njenim oblicima, kao i dokazana praksa izigravanja zakonskih okvira za istu, u zemljama u kojima je dozvoljeno surogat materinstvo.

Surogat majačinstvo u Svetu

Surogat materinstvo dozvoljeno je u SAD, Kanadi, Engleskoj, Poljskoj, Rusiji, Češkoj, Indiji, Ukrajini, Makedoniji, Grčkoj, Rumuniji, Holandiji

Zakonski propisi koji uređuju surogat majčinstvo razlikuju se od zemlje do zemlje – u zavisnosti od istorije, kulture i društvenih vrednosti. Na nekim mestima, kao što su Nemačka i Francuska, surogat majčinstvo doživljava se kao narušavanje dostojanstva žena, njihovo iskorišćavanje kako bi se postigli ciljevi neke treće strane.

Stoga je kod njih ova praksa u potpunosti zabranjena. Države kao što je Velika Britanija, surogat majčinstvo vide kao poklon jedne žene drugoj i dozvoljavaju ga na „altruističkoj“ osnovi. Dozvoljeno je samo platiti troškove.

U Kaliforniji, Rusiji i Ukrajini je komercijalno surogat majčinstvo dozvoljeno i doživljava se kao dokaz samostalnosti žena da učestvuju u surogat majčinstvu vlastitom slobodnom voljom.

Glavno „tržište” za tu delatnost je trenutno Indija, za koju se procenjuje da poseduje preko tri hiljade klinika koje nude takve usluge: aranžman koji uključuje usluge klinike i nagradu surogat majci u vrednosti od skromnih 11.000 američkih dolara.

U Poljskoj usluga košta između 15.000 i 20.000 američkih dolara, u Kanadi, surogat majka ne može da bude plaćena, ali ima pravo na otplatu troškova od oko 50.000 dolara. Ova vrsta materinstva dozvoljena je u šest američkih država i košta od 80.000 do 170.000 dolara.

Žene u Rusiji ovu vrstu „usluge” naplaćuju 42.000 evra, a u Velikoj Britaniji i do 15.000 hiljada funti, dok je u Ukrajini cena od 25.000 do 30.000 evra

Uskoro možda i u Srbiji

Surogat majčinstvo u Srbiji nije dozvoljeno, ali bi novi građanski zakonik to mogao da promeni.

Kako je nedavno najavljeno u Politici, građanskim zakonikom surogat materinstvo biće dozvoljeno, i to uz umerenu nagradu, a žena koja nosi i rodi dete za nekog drugog zvaće se u zakoniku „rodilja“.

Stav Ministarstva zdravlja Srbije, a u skladu sa rezolucija Evropskog parlamenta, kojom se osuđuje praksa surogat materinstva u svim njenim oblicima, ovako obrazlaže zabranu ove usluge:

Surogat majčinstvo nije dozvoljeno pre svega zbog velike mogućnosti zloupotrebe ovog „pravnog odnosa”, a na osnovu podataka o lošim pokazateljima ishoda uvođenja ove usluge u mnogim zemljama Evrope i sveta. Takođe, uzeta je u obzir i skorašnja rezolucija Evropskog parlamenta kojom se osuđuje praksa surogat materinstva u svim njenim oblicima, kao i dokazana praksa izigravanja zakonskih okvira za istu, u zemljama u kojima je dozvoljeno surogat materinstvo.

Kao i da je:

Analiza rezultata višegodišnje prakse surogat majčinstva upućuje na zaključak da se radi o komercijalizaciji ove usluge. Sistem koji je trebalo da bude zasnovan na čistom nesebičnom odnosu između surogat majke i para koji ne može drugačije ostvariti roditeljstvo, dakle, na odnosu koji pre svega nije zasnovan na sticanju materijalne koristi, u praksi jednostavno nije takav.

Dokazano da su surogat majke po pravilu iz siromašnih porodica. Velikog odjeka je imala objavljena analiza o rezultatu čestog odlaska nemačkih parova u Ukrajinu, po uslugu „surogat majčinstva” koja je ukazala da je veliki broj dece rođene sa genetskim i fizičkim manama bilo ostavljeno od obe strane „pravno-ugovornog odnosa”, a kako ih niko posle porođaja nije hteo, ostavljana su na brigu državi

Pravni problemi

Očigledno postoje ozbiljni etički problemi koji proističu iz potencijalnog iskorišćavanja žena u siromašnijim zemljama i opasnosti da se prema deci ophodi kao prema pukoj robi. Zdravstveni turizam može da stvori i značajne pravne dileme.

Neke države priznaju surogat majku kao zakonskog roditelja, druge roditeljska prava odmah po rođenju dodeljuju roditeljima koji su platili uslugu. Ova neusklađenost može dovesti do toga da deca ostanu bez državljanstva.

Na primer, u poznatom slučaju bebe Mandži iz 2008. godine, dete koje je rodila indijska surogat majka ostalo je u pravnom vakuumu, jer su se japanski roditelji naručioci razveli pre rođenja bebe.

Ni surogat majka, ni planirana majka nisu želele starateljstvo nad bebom, a otac koji je želeo dete, nije mogao da ga usvoji kao samohrani roditelj, po indijskim zakonima.

Ostalo je nejasno ko su pravno roditelji i koja je nacionalnost deteta.

Ako se dete vrati kući sa roditeljima naručiocima, vlasti u matičnoj zemlji moraju da odluče da li da priznaju sporazum koji je nastao u inostranstvu i dozvole im da postanu zakonski roditelji.

U većini zemalja, na prvom mestu je dobrobit deteta. To znači da su vlasti često primorane da prihvate rezultate sporazuma, zažmurivši na potencijalnu eksploataciju surogat majki u inostranstvu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter