TOP 5 BEZGLUTENSKIH RECEPATA: Ne dozvolite da vam netolerancija na hranu pokvari praznike
Praznični dani pored druženja sa porodicom i prijateljima podrazumevaju i dosta ukusnih jela i poslastica. Međutim, osobe da celijakijom, intolerancijom na gluten ali drugim problemima sa netolerancijom na određene namirnice često su u nedoumici šta spremiti za prazničnu trpezu. Donosimo vam nekoliko predloga.
Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, ječam i raž. Kod celijakije, konzumiranje ovog proteina izaziva autoimunu reakciju koja uzrokuje oštećenje ćelija tankog creva, što zauzvrat može da izazove dijareju, umor, gubitak težine, nadimanje, anemiju i druge problem, što dalje može da dovede do pozbiljnih zdravstvenih komplikacija, navode stručnjaci sa klinike Mejo.
Ovi recepti su ukusni i hranljivi, a sigurno će se dopasti i ostalim ukućanima.
Proja sa tikvicama
Potrebno:
- 100g palente
- 100g brašna (MIX)
- 3 tikvice srednje veličine
- 5 jaja
- 100g lista bebi spanaća
- 1 prašak za pecivo
- kašičica soli
- 2 kašike susama
Priprema
Izrendati tikvicu na krupnije rende, posoliti i ostaviti da ispusti vodu, posle sata ocediti višak vode.
Mikserom dobro umutiti jaja, dodati palentu, brašno i prašak za pecivo.
Na kraju dodati iseckan spanać i sve sjediniti varjačom. Smesu sipati u namašćen pleh, od gore posuti susam i peći na 200 stepeni, 25-30 minuta.
Paradajz čorba
Potrebno je:
- 1 manja glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 1/2 kašičice aleve paprike
- 1/2 l soka od paradajza
- 1/2 l vode
- 1 kašika maslinovog ulja
- 3 kašike pirinča
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica iseckanog peršuna
Priprema
Luk iseckati i prodinstati ga na maslinovom ulju, dodati izrendanu šargarepu i dinstati još 5 minuta. Dodati sve ostale sastojke i kuvati dok se pirinač ne skuva. Na kraju dodati iseckan peršun.
Piletina sa povrćem
Potrebno
- 200g pilećih prsa
- 100g brokolija
- 1 šargarepa
- 1 crni luk
- 10 maslina
- 1/3 kašičica kima
- 1/3 kašičica kurkume
- 2 kašike maslinovog ulja
- so, biber
Priprema
Piletinu iseckajte na kockice 2×2 cm veličine. Stavite na zagrejano ulje i propržite. Dodajte sitno seckan crni luk i šargarepu isečenu na trake. Ostavite 5 minuta da se dinsta u poklopljenoj šerpi.
Brokoli razdvojte na manje cvetiće i dodajte u meso i povrće. Dinstajte poklopljeno još 5 minuta. Posolite, pobiberite, dobro promešajte i na kraju dodajte masline i služite toplo.
Salata od krastavaca
Potrebno je:
- 4 krastavca
- 1/2 šolje kisele pavlake
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 1 kašičica meda
- 1 kašika sveže ili suve seckane mirođije
- 1/2 kašičice soli
- na vrh noža mlevenog bibera
Priprema
Tanko isecite krstavac. Posebno izmešajte ostale sastojke, prelijte ih preko krastavaca i dobro promešajte. Salatu ostavite u frižideru nekoliko sati i pred posluženje dodajte so i biber.
Mafini sa jabukama
Potrebno je:
- 600g izrendanih jabuka
- 250g brašna bez glutena (MIX)
- 50g šećera
- 120g putera
- 1 prašak za pecivo
- Po želji: cimet, orasi
Priprema
Otopite puter na tihoj vatri, pomešajte sve sastojke dok testo ne postane glatko. Podelite u 12 kalupa za mafine i po želji od gore stavite seckane orahe.
Pecite ih na 160 stepeni oko 35 minuta u prethodno zagrejanoj rerni i kad se ispeku, ostavite ih da se skroz ohlade.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74