Pored toga, pokazalo se da dijete sa visokim sadržajem resveratrola, antioksidansa u grožđu, smanjuju nivo holesterola
Bogato je antioksidansima
Antioksidansi su jedinjenja koja pomažu u popravljaju ćelije koje su oštećene slobodnim radikalima, štetnim molekulima koji izazivaju oksidativni stres. Oksidativni stres je povezan sa nekoliko hroničnih zdravstvenih stanja, uključujući dijabetes, rak i bolesti srca.
Grožđe je bogato sa nekoliko moćnih antioksidanata. Najveća koncentracija antioksidanata nalazi se u koži i semenkama. Zanimljivo je da ova korisna jedinjenja ostaju prisutna čak i nakon fermentacije, zbog čega je vino, takođe, izvor antioksidansa.
Neke sorte grožđa sadrže veći sadržaj antocijana, klase flavonoida koji ovom voću daju narandžastu, crvenu, plavu, ružičastu i ljubičastu boju. Studije na ljudima i životinjama pokazuju da antocijanini mogu pomoći u prevenciji ili lečenju bolesti mozga i srca.
Drugi važni antioksidansi u ovom voću su resveratrol i kvercetin, koji mogu da štite od srčanih bolesti, visokog nivoa šećera u krvi i raka
Grožđe takođe sadrži vitamin C, beta karoten, lutein i elaginsku kiselinu, koji su takođe moćni antioksidans.
Ima antikancerogeni efekat
Antioksidansi u grožđu mogu da zaštite od određenih vrsta raka.
Resveratrol, antioksidans u ovom voću, može pomoći u smanjenju upale, delujući kao antioksidans i blokiraju rast i širenja ćelija raka u telu.
Grožđe sadrži i kvercetin, antocijanin i antioksidante katehina – svi mogu da imaju efekte u borbi protiv raka.
Studije su pokazale da ekstrakti grožđa mogu da blokiraju rast i širenje ćelija raka debelog creva i dojke, a kod ljudi starijih od 50 godina koji su jeli 150 do 450 grama groža dnevno, smanjen je rizik od raka debelog creva.
Štiti od dijabetesa i snižava nivo šećera u krvi
Iako grožđe ima visok sadržaj šećera, njegov nizak do umeren glikemijski indeks (GI), čini ga prilično bezbednim za jelo u umerenim količinama kod ljudi koji imaju dijabetes.
Glikemijski indeks (GI) u grožđu može da bude nizak i srednji, te nivo šećera u krvi može da podiže sporo ili umereo, ali ne i da poveća. Međutim, previše hrane sa niskim GI imati isti efekat na šećer u krvi kao i konzumiranje hrane sa visokim GI, zato je najbolje jesti grožđe umereno.
Pored toga, jedinjenja koja se nalaze u grožđu mogu pomoći u poboljšanju insulinskog odgovora. Studije su pokazale da resveratrol može da poboljša sposobnost tela da koristi insulin tako što smanjuje insulinsku rezistenciju, povećava osetljivosti na insulin, štiti beta ćelije pankreasa koje proizvode insulin, povećava broj receptora za glukozu.
Koristi zdravlju očiju
Jedinjenja u grožđu – resveratrol, lutein i zeaksantin mogu da zaštite oči od čestih bolesti. Otkriveno je da resveratrol štiti ćelije mrežnjače u ljudskom oku od ultraljubičastog zračenja, kao i od glaukoma i katarakte.
Poboljšava pamćenje, pažnju i raspoloženje
Konzumiranje grožđa može da poboljša pamćenje i zdravlje mozga a popravlja i raspoloženje
Resveratrol u njemu može da štiti od Alchajmerove bolesti
Čuva kosti
Grožđe sadrži mnoge minerale neophodne za zdravlje kostiju – uključujući kalijum, mangan i vitamine B, C i K, koji pomažu u sprečavanju osteoporoze.
Pored toga, studije na životinjama i ljudima pokazale su da da resveratrol može da poboljša gustinu kostiju.
Štiti od bakterija i gljivica
Nekoliko jedinjenja u grožđu štiti od štetnih mikroorganizama. Na primer, resveratrol ima antimikrobna svojstva koja inhibiraju rast bakterija i gljivica kao što su Campilobacter jejuni i Candida albicans.
Kada se dodaje u hranu, resveratrol pomaže u sprečavanju rasta štetnih bakterija, kao što je Ešerihija koli.
Antocijanin u grožđu može da uništi ćelijske zidove bakterija, a grožđe je dobar izvor vitamina C, koji je dobro poznat po dobrobitima za imunološki sistem.
Usporava znake starenja
Biljna jedinjenja u grožđu mogu uticati na starenje i životni vek. Pokazalo se da resveratrol, koji se nalazi u njemu, aktivira gene povezane sa sporijim znacima starenja i dužim životnim vekom.
Istraživanja pokazuju da resveratrol može da odloži znake starenja oponašajući korisne efekte ograničenja kalorija, kao što je smanjenje oksidativnog stresa, povećanje otpornosti na stres i poboljšanje inflamatornog odgovora.
Resveratrol aktivira i gen SirT1, koji se aktivira niskokaloričnom dijetom i povezan je sa dužim životnim vekom. Resveratrol, takođe, aktivira sirtuin, protein koji reguliše ćelijske procese kao što su starenje i smrt ćelija.
Korisno za zdravlje kože i kose
Resveratrol može imati brojne zaštitne efekte na kožu i kosu. Ovo jedinjenje je steklo popularnost u kozmetičkim proizvodima jer prodire kroz barijeru kože i povećava koncentraciju kolagena, a štiti i od UV oštećenja usled izlaganja suncu.
tudije na životinjama pokazale su da resveratrol pomaže u bržem zarastanju rana.
Pošto oksidativni stres i upala igraju ulogu u gubitku kose, istraživanja sugerišu da resveratrol podstiče i rast kose. On štiti folikule dlake od oštećenja životne sredine.
Može ublažiti zatvor
Kao dobar izvor vode i vlakana, grožđe može pomoći u ublažavanju zatvora.
Promene u ishrani kao što je povećanje unosa vlakana i tečnosti su od suštinskog značaja za lečenje konstipacije, pošto je dehidracija uobičajen sekundarni uzrok zatvora.
Pored toga, grožđe sadrži 81 odsto vode, tako da može pomoći u hidrataciji.
Spavanje
Studije su utvrdile da je grožđe prirodni izvor melatonina, hormona koji podstiče san i koji reguliše ciklus spavanja i buđenja.
Zanimljivo je da se melatonin nalazi uglavnom u kožici grožđa. Ako se konzumira zbog pomoći u spavanju, trebalo bi ga jesti rano uveče.
Da li vino pruža zdravstvene prednosti?
Kao i celo grožđe i sok od grožđa, vino je dobar izvor antioksidanata i nudi brojne zdravstvene prednosti. Umereni unos vina može da zaštiti od srčanih bolesti, dijabetesa, pa čak i raka.
Treba imati na umu da je velika konzumacija – definisana kao više od četiri pića dnevno – povezana sa povećanim rizikom od smrti i srčanih bolesti.
Trenutne američke smernice o ishrani preporučuju ograničavanje unosa alkohola na 1 piće dnevno za žene i 2 pića dnevno za muškarce.