Izvor: eklinika
01.09.2024 u 09:16
0

VELIČANSTVENI TRIO ČUVA VAŠE ZDRAVLJE: Limun, đumbir i beli luk

Luk, limun i đumbir su sastavni deo mediteranske ishrane, osnove promene životnih navika kada želimo da skinemo višak kilograma ali i preveniramo gojaznost, dijabetes, srčane i kardiovaskularne bolesti

Holesterol i visok krvni pritisak mogu uspešno da se drže pod kontrolom primenom terapije i promenom životnih navika – adekvatnom ishranom i redovnom umerenom fizičkom aktivnošću. Uz to, priroda nudi broje načine da se ovom režimu doprinese i da svoje zdravlje vratimo u normalu.

Šta je važno znati i ispoštovati pre uvođenja prirodnih preparata u ishranu

Pre svega je važno napomenuti da ni jedan prirodni preparat ne može da zameni propisanu terapiju od strane lekara, iako svakodnevna konzumacija napitaka od voća i povrća može da odigra ulogu u stabilizaciji stanja i održavanju vrednosti. Postoji pregršt kombinacija koje možete da koristite kao dodatak ishrani. Pre uvođenja u ishranu ili režim užine ili dodatka svakodnevnom jelovniku, proverite da li ste na neki sastojak alergični ili se konsultujte sa stručnim licem.

Visok holesterol i krvni pritisak, gojaznost i brojne bolesti posledica su genetike, ali i načina života

Stres, nezdrave navike u ishrani, nepravilni obrasci spavanja i neuravnotežen način života mogu da izazovU više bolesti ja poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska, srčanih i kardiovaskularnih bolesti. Ishrana je najvažniji faktor u smanjenju vrednosti „lošeg“ holesterola. Takođe, i dragocena pomoć u upravljanju visokim krvnim pritiskom i podsticanju gubitka težine. Ukoliko uz promenu ishrane, pre svega primenu mediteranskog načina praktikujete i redovnu, svakodnevnu umerenu fizičku aktivnost, vrednosti na prvom kontrolnom merenju parametara u krvi biće značajno redukovane.

Luk, limun i đumbir su sastavni deo mediteranske ishrane. Stoga nije čudo što se ova kombinacija često preporučuje osobama koje imaju probleme sa pritiskom ili gojaznošću.

Koja korisna svojstva ima ova kombinacija i kako može da deluje na holesterol i krvni pritisak

Prepun antioksidansa, minerala i vitamina, ovaj napitak delovaće kao eliksir za celo telo. Đumbir, beli luk i limun prepuni su prirodnih komponenti koje pomažu u smanjenju telesne masti, a to su pokazale i laboratorijske studije. Sastojci iz njih mogu da pomognu u procesu u otčepljavanja arterija i razlaganja plakova. Doprinose smanjenju nivoa LDL holeterola.Uz to, poboljšavaju zdravlje disajnih puteva i sposobnost organizma da se bori protiv infekcija.

Sva tri sastojka su dobar izvor vitamina C i limunske kiseline. Vitamin C je dragocen za jači imunitet i pomaže u regeneraciji ćelija.

Kako napraviti napitak od limuna, đumbira i belog luka i koji je pravilan način konzumacije

Osnovni recept je veoma jednostavan: u šerpu sipajte 5 šoljica vode, 3 rendana manja korena đumbira, 4 čena belog luka i dobro prokuvajte. Skinite sa vatre i dodajte sok od tri limuna srednje veličine. Procedite čuvajte u staklenoj flaši. Napitku možete dodati jabukovo sirće i med.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter