Izvor: Alo.rs
05.11.2020 u 09:38
0

U SPC DRAMA: Skoro sve vladike na hitnom testiranju na koronu ZBOG JOANIKIJEVE TEMPERATURE

Vrh SPC trese se od straha jer episkopi sumnjaju da su „pokupili“ koronu na Amfilohijevoj sahran

Nakon što je Eparhija budimljansko-nikšićka saopštila u utorak da se vladika Joanikije samoizolovao, jer je osećao malaksalost i imao povišenu temperaturu, a crnogorski mediji objavili da taj episkop ima koronavirus, u čitavoj SPC, a naročito u samom vrhu, zavladala je neviđena panika, saznajemo od više izvora. To ne čudi, s obzirom na činjenicu da su gotovo svi episkopi na čelu sa patrijarhom srpskim Irinejom bili u nedelju u Podgorici i da su zajedno sa Joanikijem, koji je sada administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, služili liturgiju na sahrani mitropolita Amfilohija. Ni Sabor SPC, kao ni ogroman broj sveštenstva i monaštva tokom svih obreda na višečasovnoj sahrani nisu koristili zaštitne maske, a kroz Hram Hristovog vaskrsenja tog dana prodefilovalo je na hiljade ljudi, bez obzira na to što je epidemiološka situacija u Crnoj Gori izuzetno nepovoljna, i po mnogim statistikama već nedeljama najgora u Evropi.

– Vladika Joanikije je tokom dana osetio malaksalost, uz konstatovanu blago povišenu telesnu temperaturu, nakon čega se samoizolovao u Manastiru Đurđevi stupovi – pisalo je u saopštenju eparhije, izdatom u utorak veče, gde je navedeno da će on narednog dana biti podvrgnut PCR testiranju na novi virus. Juče je odatle saopšteno da se još čekaju rezultati testa, ali da je nakon CT pregleda (skener) „ustanovljeno da vladika ima minimalan fokus zapaljenja na desnom plućnom krilu“.

Prema našim informacijama iz SPC, određen broj episkopa već u utorak veče poželeo je da se testira i tražio je od svojih saradnika da im to omoguće po hitnoj proceduri. Tako je jedan broj njih, naročito onih koji žive u evropskim zemljama, testiranje obavio juče rano ujutru… Sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske takođe su juče pohrlili ka kovid ambulantama…

PROČITAJTE JOŠ

NA METI NOVOG KLANA? Alajbegoviću se lekari BORE za ŽIVOT, izrešetan TREĆI PUT ove godine!

SITUACIJA U SRBIJI SVE GORA! Reagovao Štab za vanredne situacije, OVO su HITNE MERE

PREMINUO KOŠARKAŠ! NBA u suzama! (VIDEO)

– A Joanikiju se usijao telefon, svi ga zovu i episkopi i sveštenici i iz Crne Gore i iz drugih država samo da bi saznali kako se oseća, jer shvataju da od toga zavisi i kako će se vrlo brzo oni osećati, budući da su u nedelju tokom čitavog dana bili sa njim. Mnogi zapravo i od subote na Cetinju i u toku dana i noći, kada je mitropolitovo telo bilo u Cetinjskom manastiru, gde su takođe održavana opela i bdenje, pa na sahrani u nedelju i ručku posle toga – kaže naš izvor iz SPC, dodajući da se nada najboljem ishodu i da se moli bogu da tako bude.

– Korona nam je uzela dvojicu vladika, Milutina valjevskog još na početku epidemije, sada je Amfilohije umro od posledica tog virusa, u međuvremenu taj virus je ubio i nekoliko sveštenika, monaha i monahinja. Naša sveta crkva je mnogo pogođena i nadam se da se crni niz neće nastavljati – zaključio je naš sagovornik.

Amfilohije iz svog džepa platio grobnicu

U grobnu crkvu mitropolita Amfilohija, Saborni hram u Podgorici, vernici i dalje dolaze da se poklone njegovim senima. A sveštenik Nikola Pejović ispričao je da je mnoge iznenadila Amfilohijeva odluka da se sahrani u kripti i to u najzabačenijem delu hrama.

– Njemu kao istinskom ktitoru hrama, pripada mesto u centralnom delu gde se sahranjuju ovako veliki i značajni ljudi. Ali on je imao želju da sve bude skromno, monaški i tražio je čak da grobna ploča ne prelazi zemlju. Izradu grobnice i grobne ploče je sam platio, a od nedelje, kada je ovo postala njegova večna kuća, sam nije ni na trenutak – ispričao je on.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter