Izvor: Tanjug
22.12.2020 u 10:21
0

SRBIJA dobila VAKCINU! Avion sa prvim dozama sleteo u Beograd (VIDEO)

Na beogradskom aerodromu u toku je preuzimanje prvog kontigenta od 4.800 doza Fajzerove vakcine.

Avion sa cepivom sleteo je nešto pre 10 časova na aerodrom “Nikola Tesla”.

Srbija je prva zemlja u regionu u koju je stigla vakcina kompanija Fajzer i Biontek.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije dala je saglasnost za upotrebu i uvoz Fajzerove vakcine.

Podsećamo, Agencija za lekove i mediinska sredstva Srbije pre četiri dana dala je saglasnost za uvoz Fajzerove vakcine.

Agencija je odobrila “Fajzerovu” vakcinu i prve količine stižu uskoro, a Pavle Zelić iz Agencije je objasnio kako je izgledao proces odobravanja.

“Kontrolisali smo kvalitet, bezbednost i efikasnost, kao i delotvornost, ono što najviše zanima građane. Prve doze, njih 4.875, stižu u narednim danima, a tada izdaje laboratorija sertifikat i to je poslednji korak pred dolazak vakcine pred građane”, rekao je on.

“Od 2. decembra, kada smo dobili dokumentaciju, pažljivo procenjujemo sve što tvrdi proizvođač, a mi kao nacionalno telo moramo da potvrdimo. Dokazujemo da su neželjene reakcije takve da ne izazivaju zabrinutost, pa čuvenu efikasnost od 95 odsto, sve to naši vrhunski stručnjaci procenjuju danonoćno. Sve je tako i zadovoljni smo rezultatima”, rekao je on.

Kada su u pitanju neželjeni efekti, Zelić je kazao da se ne razlikuju od drugih vakcina.

“Bol ili otok na mestu primene, svi smo primali vakcine i znamo za to. Postoji učestala reakcija u vidu bola u mišićima, zamora ili glavobolje. Svakako su dva dana glavobolje manji rizik nego da obolite od korone”, rekao je on.

“Zaista vidimo da se to u praksi i dešava, ova vakcina će preokrenuti situaciju, ogroman je uspeh ovakva efikasnost”, rekao je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter