Izvor:
25.11.2019 u 14:38
0

RUBINI, SMARAGDI, SAFIRI… Ovo neprocenjivo blago lopovi su, u najvećoj pljački u istoriji, ostavili u Zelenom trezoru! (FOTO)

Zeleni trezor Muzeja u Drezdenu, koju su jutros opljačkala dvojica lopova i odnela tri kolekcije vredne više od milijardu evra, ima najveću zbirku dragulja i vrednih predmeta u Evropi. Kolekcija sa više od 4.000 predmeta, opčinjenih draguljima, smaragdima, rubinima, ima neprocenjivu vrednost.

U Zelenom trezoru (nem. Grüne Gewölbe) je nakit i umetničke predmete koji su pripadali saksonskoj vladarskoj kući Vetin. T. Zbirku je utemeljio saksonski knez i poljski kralj Avgust II Jaki 1723. U njoj se nalaze brojni vredni eksponati iz perioda renesanse do klasike sa predmetima koji uključuju nakit, ivorise i amber proizvode, razne figurine, tanjire i posuđe.

Zeleni trezor je deo Državnog muzeja Saksonije. Smešten je u devet soba u zapadnom delu drezdenskog kneževskog dvorca. Tokom Drugog svetskog rata oštećene su tri sobe, ali su svi eksponati bili na sigurnom. Kasnije ih je sovjetska armija odnela u SSSR, gde su ostali do 1958. Kompletna rekonstrukcija trezora završena je do 1. septembra 2006. od kada je trezor ponovo otvoren za posete.

NAJPOZNATIJA DELA

o Drezdenski zeleni dijamant od 41 karata

o Mavar sa smaragdnim klasterom delo je kraljevskog draguljara Johanna Melchiora Dinglingera. Skulptura je napravljena od stabla kruške obložene topazama, safirima, granatom, rubinima i almandinama.

o Jedinstvena figurisana kompozicija „Kraljevsko domaćinstvo u Delhiju povodom rođenja Grand Mogul Aureng-Zeb“ koštala je Avgusta Aviona jakih 58 485 talara. Iznos je godišnji prihod od 100 državnih službenika. Svaka figurica je pozlaćena i ukrašena dijamantima, rubinima, smaragdima i biserima

o Najveći plavi safir na svetu od 648-karata

o Kugla za piće Ivana Groznog koju je predstavio Petar I iz Rusije, a posuda je izrađena od zlata i ukrašena je biserima i safirima

o Cherri Stone sa 185 isklesanim licima“ koji je stvoren uz pomoć lupe 1589. Godine

o „Golden Coffee Service“ koji se sastoji od 45 objekata. Za njegovo stvaranje nije korišćeno samo zlato. Usluga je izrađena od slonovače, 5600 dijamanata, srebra i emajla

o "Velika frega od slonovače koju podržava Neptun" sa mnoštvom sitnih mornara

PROČITAJTE KAO JE IZVEDENA NAJVEĆA PLJAČKA U ISTORIJI IZ KOJE SU ODNETE KOLEKCIJE VREDNE VIŠE OD MILIJARDU EVRA! (FOTO)

Izvor: Happytv

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter