18°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

LIDERI EU I NOVE MERE: Borba protiv korona virusa!

Evropski lideri počeli su večeras virtuelni samit o usklađivanju mera protiv pandemije korona virusa, uključujući ubrzanje vakcinacije, zajedničke potvrde o vakcinisanju i ograničavanju putovanja.

PROČITAJTE JOŠ

POKRENUT PREDISTRAŽNI POSTUPAK: Tužilaštvo za organizovani kriminal istražuje prisluškivanje Vučića

DOBIO PACKU IZ BRISELA! Ucene Ramuša Haradinaja ne prolaze!

OTKRIVENO U "POSLE RUČKA" Više od pola građana Srbije ima ovaj pogrešan podatak u ličnoj karti

SENZACIJA! "Na pravom mestu" prava istina o koroni (VEČERAS u 21.50 HAPPY TV)

Više članica EU-a najavljuje da će pooštriti mere kako bi sprečile širenje novih sojeva otkrivenih u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici.

Belgija je najavila da će predložiti privremenu zabranu svih putovanja između država članica koja nisu nužna barem do kraja februara, a kako kaže belgijska ministarka spoljnih poslova Sofi Vilmes, jedan od razloga za takav predlog je i solidarnost sa sektorima koji ne mogu da rade zbog pandemije, poput ugostiteljstva.

Kako bi se sprečilo brzo širenje novih sojeva virusa u Uniji ukazuju na važnost sekvenciranja genoma covida 19 kako bi se prepoznale mutacije.

Testiranje je i dalje jedan od najvažnijih alata za suzbijanje pandemije. U sredu su članice EU postigle dogovor o međusobnom priznavanju antigenskih testova koji su manje pouzdani od PCR testova, ali je njihova prednost što se rezultati dobijaju za manje od pola sata.

Sledeća tema je proces vakcinacije koji je usporen zbog nedovoljnih količina raspoloživog cepiva, posebno nakon što je Fajzer najavio privremeno smanjenje proizvodnje u sledećih nekoliko nedelja.

ZANIMAĆE VAS OVO

KORONA PRESEK: Još 1.648 pozitivnih, preminulo 20 lica

Postoji mogućnost da je novi soj korone stigao na KiM

BESPOVRATNA PODRŠKA: Za mala i srednja preduzeća 2 MILIJARDE DINARA

Čelnici će razgovarati i o potvrdama o vakcinaciji, vrlo osjetljivoj temi koja otvara mnoga pitanja.

Grčki premijer Kiriakos Micotakis nedavno je predložio da se potvrde o vakcinaciji koriste kao svojevrsni pasoši kako bi vakcinisane osobe mogle slobodno da putuju, a u cilju oživljavanja turizma.

U EU kažu da su potvrde o cepljenju uobičajene u zdravstvenim sistemima, a da je drugo pitanje u koje se svrhe mogu koristiti te da nikad niko u institucijama EU-a nije koristio izraz pasoš za te potvrde.

Dok se ne vakciniše dovoljno ljudi, prerano je govoriti o tome kako će se koristiti te potvrde, kažu u Evropskom savetu i u ovom trenutku to bi značilo diskriminaciju onih koji nisu imali ni priliku da se vakcinišu u odnosu na one koji su već dobili cepivo.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar