Izvor: Nezavisne
22.06.2020 u 17:35
0

Naučnici: Nivo antitela se smanjuje kada se preboli Kovid-19

Nivoi antitela kod pacijenata koji su preboleli Kovid-19 znatno su pale dva do tri meseca nakon zaraze i kod simptomatskih i kod asimptomatskih pacijenata, po novoj kineskoj studiji, što potiče pitanja o trajanju bilo kakvog imuniteta na novi korona virus.

Istraživanje, objavljeno u časopisu „Nature Medicine“ 18. juna, ukazuje na rizike upotrebe „imunitetskih pasoša“ za Kovid-19 i podržava produženje javnozdravstvenih mera poput socijalnog distanciranja i izolacije visokorizičnih grupa, rekli su istraživači.

SVE O KORONI

SUTRA ZASEDA KRIZNI ŠTAB: RAZMATRA SE UVOĐENJE NOVIH MERA!

SRPSKI AS STIGAO U BEOGRAD: Sa porodicom je ISTOG ČASA otišao na testiranje na korona virus

NOVI KORONA PRESEK Pozitivno još 96 osoba, jedna preminula

LETOVANJE U DOBA KORONE: Konobari u tavernama nose vizire i rukavice!

Zdravstvene vlasti nekih zemalja, poput Nemačke, raspravljaju o etičnosti i mehanizmima odobrenja ljudima koji imaju antitela da se slobodnije kreću od onih koji ih nemaju.

Istraživanje, koje je obuhvatilo 37 pacijenata koji su imali simptome i 37 asimptomatičnih, utvrdilo je da je kod onih koji su razvili IgG antitela, jedan od glavnih tipova antitela nakon infekcije, u više od 90 odsto slučajeva, došlo do njihovog naglog pada u dva do tri meseca.

Pri tome je uočeno da je koncentracija IgG antitela i u akutnoj fazi bolesti i u fazi ranog oporavka bila kod asimptomatskih bolesnika značajno manja nego kod onih koji su imali simptome.

Antitela su pala ispod praga otkrivanja kod 40 odsto asimptomatskih i kod 13 odsto simptomatskih bolesnika.

Studiju su proveli istraživači medicinskog fakulteta „Chongqing“, ogranka kineskog Centra za nadzor i prevenciju bolesti i drugih instituta.

Jin Dong-Jan, profesor virologije na Univerzitetu Hong Konga, koji nije učestvovao u istraživanju, rekao je da studija ne negira mogućnost da bi zaštitu mogli pružati drugi delovi imunog sistema.

PROČITAJTE I OVO

BAKINA KUHINJA: KROMPIRUŠA KOJA STO JEZIKA GOVORI!

HAOS U BUDVI Narod povratio opštinu, specijalci okružili zgradu (VIDEO, FOTO)

ČETIRI MRAČNE MISTERIJE Ovo krije Antarktik (VIDEO)

PALO PRIZNANJE ESTRADNOG MAKROA: Evo koja su se imena našla na spisku

Neke ćelije pamte kako da se nose s virusom nakon što se prvi put inficiraju i mogu stvoriti delotvornu zaštitu ako dođe do novog kruga zaraze. Naučnici još uvek istražuju funkcioniše li taj mehanizam i kod novog korona virusa.

Čak i mali nivoi moćnih odbrambenih T i B ćelija mogu osigurati zaštitu, ističu stručnjaci za „New York Times“, pa zaključak te studije ne znači da će se te osobe zaraziti drugi put.

„Zaključak ovog istraživanja ne znači da se nebo srušilo“, rekao je Jin primetivši i da je broj pacijenata u studiji malen.

Istraživanja u slučaju SARS-a i MERS-a pokazala su da antitela na te korona viruse traju i do godinu dana.

Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da se antitela na korona virus koji izaziva Kovid-19 razvijaju i kod asimptomatskih osoba.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter