Izvor:
13.12.2016 u 16:52
0

Nikolić na otvaranju samita poručio: Srbija svima šalje ruku mira i prijateljstva!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas na otvaranju Saveta ministara spoljnih poslova Organizacije crnomorske ekonomske saradnje (OCES) da se iz Beograda svetu šalje poruka prijateljstva, saradnje i mira, uz ocenu da ekonomsko povezivanje uvek vodi ka boljem životu građana.

Ocenio je da značaj izvora energenata u regionu Crnog i Kaspijskog mora utiče na povećani interes EU za učešće u OCES, čiji je član i Rusija i dodao da je to možda dobra prilika za uspostavljanje boljih odnosa u Evropi.

– Kao država koja želi da bude članica EU, koja želi dobre bilateralne odnose sa svakom zemljom, Srbija će i u narendom periodu jačati svoje učšće u OCES-u – rekao je Nikolicg otvarajući ministarski sastanak OCES-a nakon kojeg će Srbija predati predsedavanje Turskoj.

Prema njegovim rečima, potrebno je jasna dugoročna strategija i novo određivanje prioriteta uz potpunu političku podršku predloženim projektima.

Kako kaže trebalo bi brže primenjivati ideje i predloge što podrazumeva obezbeđivanje finansijskih sredstava za saradnju i realizaciju konkretnih zajedničkih projekata.

– Veliki broj zemalja članica bori se sa ekonomskom nerazvijenošću i iz nje proisteklim teškoćama, sa političkom nestabilnošću, a ponekad nas razdvaja i članstvo u različitim organizacijama ili savezima. Možda je to glavni razlog što se ne upuštamo previše u političke ciljeve i rešavanje ključnih političkih i bezbednosnih pitanja – rekao je Nikolić.

On je dodao da pojedini analitičari kažu da bezbednost i sigurnost svakog regiona, samim tim i našeg, zavisi u velikoj meri od dostignutog nivoa regionalne saradnje.

– Jasno je da u oblasti Crnog mora regionalna saradnja nije dovoljan okvir za rešavanje ili prevazilazenje pitanja bezbednosti, ali ona može da prati i pomaže merama preduzetim na rešavanju „tvrdih“ bilateralnih političkih problema – poručio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, ako je ambicija OCES-a da poput Centralno evropske inicijative (CEI), balkanske saradnje i sličnih oblika subregionalne sradnje i po uzoru na Baltički region izgrađuje međusobo poverenje susednih zemalja članica, kao i da razvije naviku međusobne multilateralne saradnje u cilju pripreme država učesnica za uključenje u ambicioznije evropske integracione projekte, Srbija se u te ambicije potpuno uklapa.

– Zato Srbija ne želi da pomaže retrogradnim procesima, stagnaciji u regionalnoj saradnji na Balkanu ili zaoštravanje odnosa na pitanjima iz prošlosti. Ne prihvatamo rečnik ucena, podmetanja noge, nametanja najopasnijih ideologija iz prošlosti, uključujući nažalost nacizam i fašizam. Ne odgovaramo na provokacije, pokušavamo da ne srušimo tek izgrađene mostove, ali poručujemo svima da to nije znak naše slabosti. Najlakše je posvađati se, ništa nije teže nego doći do pomirenja. I sačuvati ga – rekao je Nikloić.

Ukazujući da mnoge države ucestvuju u promociji takozvane nezavisne države Kosovo, Nikolić je rekao da tamo gde nema uspeha u razgovorima prelazi se na ton pritisaka, kako bi što više država priznalo da je teritorija koja je oteta od Srbije danas država.

– Nije država i nikada to neće biti – naglasio je predsednik Srbije.

On se osvrnuo i na događanja u susednoj Hrvatskoj ističući da tamo kao da se nadmeću ko će više da naškodi Srbiji ili da je uvredi.

Prema njegovim rečima, veličaju se simboli pod kojima su u Nezavisnoj državi Hrvatskoj ubijani Srbi, Romi i Jevreji, predsednica Hrvatske se izvinjava roditeljima zato što je neznajući šta radi u paketićima deci poklonila i čokoladu proizvedenu u Srbiji.

– Vrhunac juče Hrvatska ometa put Srbije ka EU zbog nerešenih bilateralnih problema. Tako se ne sarađuje, ne gradi, već razgrađuje, a mi i danas pružamo ruku Hrvatskoj i pozivamo da u interesu naše dece razgovaramo, sarađujemo, izgrađujemo društvo bez granica, rasnih i verskih sukoba. Mi to želimo, ta ruka je pružena svima, njima posebno, zato što želimo najbolje odnose – istakao je Nikolić.

On je naglasio da je Srbija tokom svog šestomesečnog rpedsedavanja OCES-u nastojala da unapredi sveukupne veze zemalja članice, tim pre što ta organizacija podrazumeva veliki ekonomski potencijal, koji otavra mogućnost za saradnju od koristi za sve zemlje.

– Poruka koju šaljemo svetu iz Beograda je poruka prijateljstva, saradnje, mira i nastojanja da nas ekonomsko povezivanje uvek vodi ka boljem životu i blagostanju svih građana – zaključio je Nikolić.

On je učesnicima skupa poželeo srećan rad i prijatan boravak u Srbiji, u Beogradu, kako kaže „najboljem omaćinu kog su mogli da izaberu“.

Tanjug
Foto: Twitter/Šumadinac

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter