Izvor:
22.02.2017 u 04:31
0

NIKOLIĆ: Ubeđen sam da će Vučić uz moju podršku biti predsednik!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u emisiji “Upitnik” da je zaista želeo da se kandiduje za novi mandate, ali da je shvatio da stranka mora izaći na izbore zajednički.

– Ja sam zaista razmišljao da se kandidujem i o tome razgovarao sa Aleksandrom. Ali SNS je organizam. Sve dok stranka nije donela odluku ja sam predlagao Aleksandru da razgovaramo o tome, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u emisiji Upitnik.

– Bilo je bespredmetno očekivati da se obratim stranci da kažem "hajde da razgovaramo o mojoj kandidaturi", rekao je Nikolić.

– Shvatio sam da treba da zajedno izađemo pred Srbiju. Uvek smo imali isti cilj. Juče smo se dogovorili da nastavimo zajednički rad da Srbiju podignemo sa kolena, rekao je Nikolić.

– Prvi deo mog predloga više ne dolazi u obzir, a o drugom, trećem i četvrtom delu ćemo razgovarat. Ubeđen sam da će Vučić biti predsedik Srbije. Mi ćemo nastaviti dalje i on će imati moju potpunu podršku, rekao je Nikolić.

– Nije se postavljalo pitanje da li će neko biti lojalan Vučiću. Zašto bi meni smetali ljudi koji sede u Glavnom odboru ili Predsedništvu stranke. Ja sam funkciju predsednika shvatio tako da je bilo imperativ da napustim stranku. Ja sam rekao da ću se vratiti u stranku ako joj budem potreban. Ne treba da shvatite moje razgovore sa Aleksandrom u smislu da je bilo ultimatuma, rekao je Nikolić.

Upitan da li je realno da bude premijer, Nikolić je rekao da se "nijednog časa nije pravio razdor u SNS" i da se nije razgovaralo o o tome. "Nemojte misliti da smo Vučić i ja postavljali ultimatume jedan drugom", dodao je on govoreći o razgovorima sa Vučićem.

– U poslednjih pet godina sam možda dva ili tri puta razgovarao sa nekim od poslanika i to prijateljski, o pozivima na slavu i slično… Tri četvrtine poslanika ja ni ne poznajam, a nema ni govora o tome da pravim poslanički klub – kaže Nikolić.

Međutim, na pitanje da li to znači da nema premijerske ambicije, odgovorio sa "pa, koji je čovek bez ambicija".

– Moje su ambicije sada da pomažem novom predsedniku Srbije. Treba da sprečimo rizičnu situaciju, da pobedi neko ko ni ne zna šta je Srbija, a kamoli da bude predsednik Srbije – rekao je Nikolić.

Nikolić je naveo da je zadovoljan time kako je predstavljao Srbiju u svetu, pogotovu u zemljama gde je prva asocijacija na Srbiju bila Tito, te u odnosu prema pregovorima u Briselu i otvaranjima poglavlja za pridruživanje EU.

– Novinarima sam rekao pred gospodinom Hanom da mi nećemo moći da idemo dalje ako ne sklopimo dobar dobrosusedski ugovor sa Kosovom i Metohijom, a to bi značilo priznanje Kosova, što ne dolazi u obzir – rekao je Nikolić, uz ocenu da "trenutno nismo u dobroj poziciji prema KiM".

– Mi nikada nismo insistirali da vratimo 999 vojnika na Kosovo, što nam je omogućeno Rezolucijom 1244. Za to je sada kasno, a trebalo je da oni obezbede taj broj vojnika da to radi. Optužuju me da ja nameravam da izbrišem preambulu Ustava, a nemam nameru da to uradim – kaže Nikolić, navodeći da bi njegovo uključivanje u izbornu trku "podiglo šansu ljudima koji ne misle na Srbiju".

Govoreći o glasanju u Unesko, Nikolić je naveo da je to "teško izvojevana pobeda u kojoj su uspešno sarađivali predsednik Vlade i predsednik Republike", dodajući da je postojala mogućnost "zbog otvorenog pritiska SAD i još nekih zemalja".

– Ne znam da li će Aleksandar to prihvatiti, ali je predlog da odvojimo baštine, da hrišćanska baština pripadne Srbima, a muslimanska Albancima. Ali, da Kosovo bude primljeno u Unesko, da se stara o celoj baštini, to je neprihvatljivo – istakao je Nikolić.

Povodom najave revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, Nikolić je rekao da je to unutrašnja potreba bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića zbog koje ne bi smeo da međusobno suprotstavlja narode koji žive na toj teritoriji, te da je upitno koliko je iskrena Izetbegovićeva želja da živi u miru sa 1,2 miliona Srba.

– Kako će se srpski narod osećati kada vidi da jedan narod, preko svog predstavnika, pokreće protiv njega reviziju, da osudi maticu da je počinila genocid – upitao je Nikolić, podsećajući da je presuda po toj tužbi već doneta pre 10 godina.

On je podvukao da Izetbegović ne bi smeo zbog želje da ojača svoju poziciju da međusobno suprotstavlja narode, tim pre što i hrvatski narod u BiH, kako je rekao, nije za to.

– Beograd može samo da pruži podršku BiH, srpskom narodu i entitetu u BiH. Ali i učinićemo sve što je moguće, a to smo i dužni, da pružimo svu pravnu pomoć da se to odbaci kao nedostojanstveno – rekao je Nikolić.

b92.net/blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter