Izvor:
02.03.2017 u 17:09
0

Tramp šutnuo Prištinu: AMERIKA UKIDA POMOĆ KOSOVU!

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/tramp-02.JPG?m=1464398967

Prva žrtva Trampovog nacrta o novom budžetu SAD mogla bi da bude pomoć koju Amerika daje državama u inostranstvu. Novi predsednik je najavio povećanje budžeta za odbranu za više od 54 milijarde dolara, a kako bi se razlika nadoknadila, najviše će trpeti "humanitarni faktor".

Sjedinjene Države imaju najveći i najekspanzivniji program strane pomoći na svetu, sa godišnjim budžetom od čak 50 milijardi dolara, koliko iznosi u 2017. godini (ukoliko ga Tramp ne prekroji). Više od 18 milijardi tog budžeta prevdiđeno je za ekonomski razvoj, koji se često naziva "humanitarna pomoć", dok 8,1 milijardi odlazi na pomoć u jačanju bezbednosti. Trampov tim najavio je da bi "bilo jako dobro kada bi SAD prestala da pomaže stranim državama, a pogotovo onim koje je mrze".

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/kosovo-siptari.gif?m=1472380013

Interesantno je da je Trampova administracija najavila i da će do "kresanja nepotrebnih troškova doći u regionima koji nemaju naročitu stratešku važnost za SAD". Imajući u vidu da nova administracija SAD, a bogami ni prethodna, nije pokazala bog zna kakvo interesovanje za Balkan, to bi moglo da znači da će i to malo novca koje region dobija prestati da stiže iz Vašingtona.

A tu bi se, kao najveći primalac američke pomoći, najpre u problemu našlo Kosovo. Srpska južna pokrajina koju su jednostrano otcepili Albanci i proglasili je nezavisnom državom godišnje od SAD dobija 30 miliona dolara (toliko je zabeleženo u 2016. godini). Možda ta pomoć deluje mizerno u odnosu na one koje dobijaju gore pomenute zemlje, ali je daleko najveća na Balkanu. Pored toga, imajući u vidu da od preuzimanja južne srpske pokrajine tamošnje institucije nisu uspele nikako da povećaju standard stanovništva, već ga potpuno srozale s obzirom da se živi isključivo od strane pomoći, Trampovo zavrtanje slavine izazvalo bi velike probleme. Da ne pričamo o neprijateljskom stavu Albanaca (uprkos plaćanju velikog novca kako bi se pojedini kosovski političari fotografisali s Trampom) prema novom predsedniku SAD, s obzirom da veličaju bračni par Klinton, koji nimalo ne pomaže u odobrovoljavanju Trampa za koga svi odlično znaju šta misli o Klintonovima.

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/evropskakomisija.jpg?m=1464398792

Ovakvi postupci administracije novog predsednika SAD doprinose tvrdnji koju je nedavno izneo nemački politikolog Zibo Jansen, a to je da Tramp polako prepušta Balkan u ruke Vladimiru Putinu i Rusiji.

U intervjuu za "Dojče vele" Jansen je rekao da misli da će se Tramp potpuno povući i Balkan "proglasiti evropskim pitanjem".

– S obzirom na to da Evropljani i sami u tome nisu jedinstveni: recimo, Kosovo nisu priznale sve članice EU, a to će, prema mom mišljenju, vrlo jasno ići u pravcu da će Rusija faktički tamo igrati ubuduće vrlo jaku ulogu ili imati uticaj – istakao je Jansen, koji je predavač na Institutu za Anglo-američku istoriju na Univerzitetu u Kelnu.

Izvor: Blic.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter