Izvor:
09.06.2017 u 19:48
0

IZBORNA TIŠINA POČINJE NA KOSOVU U PONOĆ: Izbori važni za Albance i Srbe!

Večeras u ponoć na snagu stupa izborna tišina na teritoriji Kosova i Metohije, gde će u nedelju, 11. juna, biti održani vanredni parlamentarni izbori, treći po redu i po mnogo čemu ključni za sve građane.

Analitičari procenjuju da su ovi izbori za Albance veoma važni s obzirom na to da je tokm 17 godina duge vladavine Tačijeve Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova odlazećeg premijera Ise Mustafe, kosovsko društvo ogrezlo u kriminalu, korupciji i nepotizmu.

S obzirom na to da će vlast svakao formirati Albanci, Srbima, koji iako imaju 10 zagarantovanih mesta u kosovskom parlamentu, ovi izbori su veoma važni jer je Priština do sada ignorisala Briselski sporazum koji se odnosi na obavezu formiranja Zajednice srpskih opština i zbog sve češćih najava da će Kosovske bezbednosne snage biti transformisane u kosovsku vojsku.

Ukupno deset obezbeđenih mesta u parlamentu imaju i druge manjinske zajednice.

Ne čudi stoga što su i Brisel i Vašington u više navrata građanima Kosova i Metohije poručivali da je izbor buduće vlasti u Prištini u rukama građana, pozivajući ih da ne glasaju za osobe povezane sa kriminalom i korupcijom.

Bez želje da se mešaju u unutrašnje stvari političkih stranaka, ambasade Kvinte na Kosovu su saopštile ranije da je odgovornost birača da na izborima odluče da li žele da ih predstavljaju kandidati koji imaju veze sa korupcijom i kriminalom.

Inače, politička scena na Kosovu podeljena je u dva bloka – jedan čine partije koje su, kako su izvestili prištinski mediji u kampanji, proizišle iz "ratnog krila" i koji čini koalicije Demokratske partije Kosova (DPK), Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Inicijativa za Kosovo (IK) i devet manjih partija, dok drugi blok ili koaliciju "mira" čine Demokratski savez Kosova (DSK), Alijansa za novo Kosovo (ANK) i inicijativa "Alternativa".

Kandidat za premijera prvog bloka je Ramuš Haradinaj, a drugog Avdulah Hoti.

Samostalno će na izbore izaći ultraradikalni desno orijentisani pokret Samoopredeljenje, a njiov kandidat za premijera je Aljbin Kurti, osnivač tog pokreta.

Najznačajniji politički subjekat Srba je Srpska lista, koja ima podršku Vlade Srbije.

Prema podacima CIK-a, u nedelju od 7 sati oko 1,8 miliona upisanih glasača će moći da glasa u 889 glasačkih centara, što je za 91 centar više u odnosu na izbore 2014. godine.

Prvi put će na glasanje izaći 118.448 novih glasača koji su od 2014. godine postali punoletni i stekli pravo glasa.

Do sada je CIK akreditovao 4.887 domaćih i međunarodnih posmatrača i predstavnika političkih stranaka koje učestvuju na izborima.

Izvor: Tanjug
Foto: Printscreen, Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter