Izvor:
29.06.2017 u 01:27
0

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Pored Vidovdana, ovi događaji obeležili su današnji dan!

Danas je Vidovdan, jedan od najvećih praznika koji Srpska pravoslavna crkva obeležava 28. juna.

U emisiji "POSLE RUČKA" na Happy televiziji govorilo se Vidovdanu koji obeležavaju svi Srbi, ali i o drugim važnim istorijskim događajima koji su se desili na današnji dan.

Osim Vidovdana, događaji koji se vezuju za današnji datum su:

– Potpisana Tajna konvencija između Kneževine Srbije i Austrougarske monarhije (1881)

-Sarajevski atentat: Pripadnik organizacije Mlada Bosna Gavrilo Princip u Sarajevu ubio austrougarskog nadvojvodu, prestolonaslednika Franca Ferdinanda, i njegovu ženu Sofiju, što je izazvalo početak Prvog svetskog rata (1914)

– Donet Ustav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, poznatiji pod nazivom Vidovdanski ustav (1921)

-Bivši predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević izručen Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu, kao prvi šef države koji je predat međunarodnom sudu (2001)

Danas slavimo temeljni datum našeg identiteta. O bici na Kosovu znamo jako malo. Znamo samo da dogodila, da je jedna od najvećih bitaka, i da su dva vladara poginula. Sve drugo protkano je tradicijom i legendom. Ono što je posebno interesantno jeste da prvi sultan koji je poginuo u bici, poginuo je na Kosovu – izjavio je istoričar Čedomir Antić u emisiji "POSLE RUČKA"

Happytv.rs
Foto: Twitter/dominium_s

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter