Izvor:
03.07.2017 u 14:40
0

Promene u briselskim pregovorima: Dijalog sa Prištinom na predsedničkom nivou!

Dijalog sa Prištinom prelazi na predsednički nivo, a pokrećemo razgovore o izmeni Ustava, rekao je uoči današnjih neformalnih razgovora u Briselu sa Federikom Mogerini i Hašimom Tačijem u intervjuu za "Sputnjik" predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Ovoga puta nećemo imati precizno utvrđene teme, pričaćemo o tome kako vidimo Kosovo i Metohiju za godinu, pet, deset, petnaest godina. Važno je da se dijalog nastavi, jer se tako smanjuju tenzije. Sever Kosova ne može da bude ugrožen, ali razgovor je neophodan pre svega zbog našeg naroda na centralnom Kosovu, njegove egzistencije, sigurnosti i bezbednosti. Oni su u velikoj meri prepušteni sebi jer nemamo ni policijsku ni vojnu, niti bilo kakvu drugu zaštitu za njih – istakao je Vučić.

Na pitanje šta ako Haradinaj bude premijer Kosova, srpski predsednik je istakao da je i od zapadnjaka više puta čuo da bi to za njih bila neprijatna situacija, ali da bi radili sa svakim koga izaberu Albanci.

– Srbi će sa tom činjenicom morati da žive, a Beograd ne može da bude oduševljen ni Haradinajem ni Kurtijem. Između njih ne vidim razliku, osim što se jedan dokazao u borbi protiv Srba, a drugi još nije. U svakom slučaju, to je komplikovan proces, ali bolje da se razgovara nego da nema dijaloga.

Vučić je dodao i da su stvari potpuno jasne kada je u pitanju članstvo u NATO: Srbija ostaje vojno neutralna.

– Imamo korektan odnos i sa NATO i sa ODKB, tako će i da ostane i niko nam neće birati od koga ćemo da kupujemo oružje. To sam javno rekao pred svima – naglasio je predsednik.

b92.net
Foto: pixabay.com, Twitter/Rehoboam

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter