Izvor: Happy BSC
20.07.2021 u 10:30
0

DAČIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: „Sa vodećom strankom delimo iste ciljeve!“

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, Ivica Dačić, bio je gost Jutarnjeg programa na Happy TV. 

On je pričao o  značaju dijaloga između Prištine i Beograda kao i vlasti i opozicije. Istakao je i da je SPS najstariji politički brend u Srbiji. 

VAŽNO

BRNABIĆ ZAVRŠAVA POSETU DANAS SAD-U!

VUČIĆ: Prijem u čast oproštajne posete ambasadora Katara

IZBODEN MALOLETNIK: Prebačen na Institut za majku i dete!

KURTI ŽELI PRIPAJANJE KOSOVA ALBANIJI? Drecin tvrdi da Kurti koči dijalog!

Dijalog sa Prištinom

-Predsednik Vučić me je informisao o dijalogu sa Kurtijem.  Aljbin Kurti me je proglasio zločincem jer sam bio sa Miloševićem. Kurti je na sastanku pomenuo 3 genocida nad Albancima. Bošnjaci pričaju o devet ili deset. Mislim da bi naši istoričari mogli da navedu barem 50 genocida nad Srbima. Ovde se vidi jedna smišljena strategija. Tema dijaloga je bila da se uzdrže od provokacije. Trebalo je da se desi neki pomak, međutim, to očigledmno nije moguće.  Teško da će se desiti nastavak kada nema volje ni napretka. Bolje da se vode razgovori nego da se na terenu prave problemi.  Bez razgovara neće biti svih karti na stolu. Naša delagacija je vrlo pripremljena. Kurtijeva delegacija ne donese ništa osim pitanja o priznanju Kosova. Mi smo imali u Briselu mnogo sastanaka. Lično sam učestvovao u njima do 2015. godine. Tada je kosovski predstavnik bio Tači. Ispostavilo se da je on bio razumna opcija.  Nije njima bitna trgovinska saradnja već nezavisno Kosovo.  U to vreme je bila najgora Edita Tahiri, ona je bila predvodnica. Svaki dijalog je počinjala srpskim zločinima. Ketrin Ešton ju je zbog toga isterala sa sastanka.  Situacija jeste izuzetna teška i mi treba da budemo sigurni u jedno, a to je da se interesi Srbije moraju čvrsto zastupati. Ne idemo i nećemo ići ispod crvene linije. Sve ostalo ne može da nam bude  na štetu.  Pričamo o priznanju Kosova od strane Grčke, Slovačke, Rumunije… Dugi niz godina se vrši pritisak na ove zemlje da glasaju. I Slovačka i Grčka su priznale kosovski pasoš. Na neki način su promenile svoju poziciju, ali ipak nisu priznale Kosovo. U ovom trenutku se na Grčku vrši ogroman pritisak. Ako se to desi, Srbija ima mogućnost da se sve nadomesti na drugoj strani. 

Dijalog sa opozicijom

-Jako je bitno da se naprave politički  dogovori.  Višestranačka politika bi trebalo da se vrati u parlament.  U tom smislu smo imali dva kraka dijaloga. Jedno bez evropskih parlamentaraca, drugo sa. Evropski parlamentarci nisu mogli da putuju zbog kovida. Ovo je prvi put da su došli.  Dijalog će se nastaviti u septembru. Rok nam je do 1. oktobra da se postigne dogovor oko toga. Opozicija je tražila da se radi, a evropski parlamentarci imaju svoj radni kalendar.  U političkom smislu, protivnici su protivnici.  Dijalog je teško ostvariva reč. SNS i SPS nemaju problem da sakupe 10 000 overenih potpisa. Ti prikupljeni glasovi se overavaju kod notara. Sada je napravljen iskorak, olakšano je da ne mora da se overava kod notara jer sve to veoma košta, a neke male opštine naprimer nemaju ta sredstva.  Finansije su takođe bile tema dijaloga. Oko nekih tema se slažemo, oko nekih ne. Jutros sam razgovarao sa predsednikom Vučićem i on će sledeće nedelje ponovo doći u Skupštinu da razgovara sa opozicionim strankama koji žele dijalog bez stranaca. Dogovorili smo se da imamo i partijski sastanak između SPS I SNS o saradnji na predstojećim izborima. 

PROČITAJTE JOŠ

SKANDALOZNO! Fudbaler premijer lige uhapšen zbog optužbe o pedofiliji!

IZBODEN MALOLETNIK: Prebačen na Institut za majku i dete!

TEŽAK UDES: Tri osobe poginule!

POMOR RIBE U KOLUBARI: Izvađeno više od pola tone uginule ribe

-SPS je proslavio 31 godinu od osnivanja. Socijalistička struja u Srbiji postoji više od sto godina, a to sam rekao i Kinezima jednom prilikom kada smo razgovarali. Svake godine se obeležava taj dan. Predložio sam da SPS kao pravni i politički naslednik Komunističke partije ima neke političke i pravne obaveze koje bi morale da se dovedu do kraja kada je reč o nekim procesima iz prošlosti i da izvrši rehabilitaciju Filipa Filipovića, Sime Markovića… Imamo i Goli otok, Aleksandra Rankovića koji je bio partijski gonjen. To je bio plenum Komunističke partije, ali nažalost mi se ne nalazimo u takvoj jednoj sferi.

-Nismo vodeća politička  stranka u Srbiji. SNS ima daleko veći broj glasova i poslanika. Sa vladajućom partijom  delimo iste ciljeve. Modaliteti saradnje će zavisiti od datih okolnosti. Svako od nas ima svoj politički identitet. Mi nemamo tu privilegiju da menjamo svoj program, jer smo socijalistička stranka. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter