Izvor: Blic
20.07.2021 u 11:30
0

SAVET EVROPE: Slovenija mora da prizna SRPSKI JEZIK KAO MANJINSKI!

Savet Evrope ponovio je dugogodišnju preporuku Sloveniji da prizna srpski jezik kao tradicionalno manjinski jezik.

Komitet eksperata Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima Saveta Evrope pozvao se u izveštaju, usvojenom početkom jula, na svoju dugogodišnju preporuku da se hrvatski, nemački i srpski, koji su tradicionalno prisutni u nekoliko područja Slovenije, priznaju kao tradicionalni manjinski jezici.

VAŽNO

BRNABIĆ ZAVRŠAVA POSETU DANAS SAD-U!

VUČIĆ: Prijem u čast oproštajne posete ambasadora Katara

IZBODEN MALOLETNIK: Prebačen na Institut za majku i dete!

KURTI ŽELI PRIPAJANJE KOSOVA ALBANIJI? Drecin tvrdi da Kurti koči dijalog!

Ovaj komitet, ocenjujući mere koje je Slovenija preduzela za sprovođenje preporuka koje su joj date u novembru 2019. godine, ponovio je da su potrebni koraci da bi se srpski, hrvatski i nemački prepoznali kao tradicionalno manjinski jezici.

U Nacionalnom savetu Srba Slovenije, udruženju koje okuplja srpsku zajednicu u ovoj zemlji, rekli su za Radio „Slobodna Evropa“ da bi im to značilo u naporima za negovanje kulture i jezika.

„Mi želimo da sačuvamo identitet našeg naroda sa punim poštovanjem prostora u kojem živimo“, rekao je predsednik udruženja Nacionalni savjet Srba Slovenije Branislav Rajić.

U Vladi Slovenije, međutim, odgovaraju da se Evropska povelja o regionalnim ili manjinskim jezicima prema njihovom tumačenju, sadržanom u slovenačkoj Deklaraciji o potvrđivanju ove povelje, ne može odnositi na srpski, hrvatski i nemački.

PROČITAJTE JOŠ

SKANDALOZNO! Fudbaler premijer lige uhapšen zbog optužbe o pedofiliji!

IZBODEN MALOLETNIK: Prebačen na Institut za majku i dete!

TEŽAK UDES: Tri osobe poginule!

POMOR RIBE U KOLUBARI: Izvađeno više od pola tone uginule ribe

Evropska povelja o regionalnim ili manjinskim jezicima predstavlja doprinos održavanju i razvoju evropskog kulturnog bogatstva i tradicije, kroz zaštitu istorijskih regionalnih i manjinskih jezika.

Savet Evrope, organizacija za ljudska prava koja okuplja 47 zemalja, usvojila je Povelju 1992. godine, a ona je stupila na snagu 1. marta 1998. godine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter