Izvor: objektiv
20.07.2021 u 14:31
0

OBJAŠNJENJE NEUROLOGA: Evo zašto su orasi odlični za MOZAK!

Sigurno ste više puta čuli da su orasi izuzetno zdrava namirnica.

Ali, da li znate zašto je to tako?

Bračni par neurologa, dr Dean i Ayeshi Sherzai kaže da bi, kada bi među namirnicama koje poboljšavaju rad mozga, morali da odaberu jednu, izabrali bi semenke bogate nezasićenim masnim kiselinama, mineralima i vitaminima – orahe.

-Orasi su, za sada, najviše proučavani orašasti plodovi i zasigurno znamo da su neverovatan izvor polinezasoćenih masti, jako važnih za rad miliona manjih arterija koje različite delove našeg mozga snabdevaju kiseonikom i hranom- objasnili su.

Jedna nedavna studija je pokazala da polinezasićene masti (posebno omega-3) mogu da umanje stres, a druga studija kaže da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama može da pomogne i oko zdrave emocionalne ravnoteže i pozitivnog raspoloženja.

Isto tako, onima koji pate od migrene, ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama može da smanji i učestalost i jačinu glavobolja.

-Neke studije su pokazale da ljudi koji redovno jedu orahe imaju zdraviji mozak koji dosta ređe oboljeva od bilo kog oblika demencije -objasnio je Dean Ayeshi i dodao da orasi sadrže i mnoge hranljive materije i minerale koji su potrebni mozgu, kao što su vlakna, selen, magnezijum i kalijum.

-A lako ih je uvrstiti u razne recepte: bilo da spremate povrće, poslastice, ili samo lagani međuobrok- kažu Ayeshi.

Napominju i da je odličan maslac od oraha i da je dovoljno dodati jednu kašičicu u razna jela. Bračni par, kao najbolji međuobrok za zdrav mozak, preporučuje – šaku oraha.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter