Izvor: Alo.rs
23.06.2020 u 08:07
0

EKSPERTI SAGLASNI DA SE POOŠTRE MERE: Ako se ne dozovemo pameti, u julu nam se ne piše dobro!

Već danima u Srbiji statistika pokazuje veliki broj novoobolelih od koronavirusa, a stručnjaci kažu da je do toga došlo zbog preteranog opuštanja, posebno mladih

Prema njihovim rečima, skoku obolelih naročito su doprinela slavlja i okupljanja koja su usledila odmah nakon prekida vanrednog stanja.

Epidemiolog dr Predrag Kon je prekinuo svoj godišnji odmor i oglasio se na društvenim mrežama, ističući da je epidemiološka situacija i dalje veoma ozbiljna.

Kako je istakao, do pogoršanja situacije je došlo posle 5. juna, kada su javna okupljanja bila ograničena na hiljadu ljudi, a kasnije ograničenja i potpuno ukinuta. Kao kritične događaje Kon je ocenio noćne provode, ponovno okupljanje studenata, a nije isključio ni večiti derbi kao moguće mesto širenja zaraze.

– Nakon pojave virusa u studentskim domovima, na privatnim žurkama, u pojedinim radnim kolektivima dolazilo je do prenosa virusa kada su se otkrivali brojni asimptomatski slučajevi. Zbog povratka studenata svojim kućama u julu se pretnja može proširiti po čitavoj Srbiji – upozorio je dr Kon.

On je podsetio da su fudbalski klubovi morali da poštuju pravilo da se na stadionima popunjava svaka druga stolica, a za one koji to nisu učinili predložio je kaznu zabrane igranja pred gledaocima. Ipak, kako je naveo, uvođenja vanrednog stanja ipak ne bi trebalo da bude.

– Živeti se mora. Nema više vanrednog stanja, ne možemo mi to finansijski da izdržimo. Stariji treba da budu primer discipline mlađima, a u slučaju novog talasa epidemije kretanje treba da bude ograničeno upravo mlađima, a ne penzionerima kao prošli put – istakao je Kon

Kao jednu od prvih mera koja bi mogla da se sprovede naveo je zabranu poseta bolnicama, kao i obavezu nošenja maski u javnom prevozu i u prodavnicama.

Sa dr Konom u potpuosti se slaže i dr Predrag Delić, specijalista epidemiologije i pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Kragujevac, koji za „Alo!“ objašnjava da bi zbog trenutne situacije trebalo pooštriti mere zaštite.

– Kod nas je najviše slučajeva bilo u populaciji srednje dobi i mladih. Oni se više kreću i izloženiji su virusu. Stariji su bili manje izloženi i više su se štitili i onda, a i sada. Tako su se sačuvali – objašnjava dr Delić.

Inače, Kragujevac je juče označen kao novo žarište koronavirusa, a dr Delić ističe da je upravo nepoštovanje mera doprinelo velikom broju inficiranih u najvećem gradu u Šumadiji.

– Kragujevac se tokom pika epidemije dobro držao, a u celoj Šumadiji duže od 20 dana nismo imali obolele. Kako je prekinuto vanredno stanje i ublažene su mere, došlo je do ponovnog zaražavanja. Zbog ovakvog stanja neka ograničenja bi morala da se pooštre – kazao je dr Delić. 

Opasne posledice za ceo organizam

Kako za medije objašnjava dr Predrag Delić, koronavirus ostavlja ozbiljne posledice na organizam, posebno na disajne puteve i pluća.

– Pokazalo se da virus ostavlja teške posledice na celo telo. Najteže pogađa pluća i respiratorni trakt, ali stvara i opštu slabost organizma koja traje jako dugo – kaže dr Delić.

Minut ćutanja za čuvenog dr Džodića

Bitku sa koronavirusom u nedelju je izgubio i čuveni prof. dr Radan Džodić (68), najbolji onkološki hirurg, specijalista za rak dojke i štitne žlezde, bivši direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. U znak poštovanja i sećanja na njega, juče u 10 sati svi lekari u Srbiji prestali su da rade i minutom ćutanja mu odali počast.

Korona opet drma Moravički, Zlatiborski i Kraljevački okrug

Osim u Šumadijskom okrugu, broj inficiranih konstantno raste i u Moravičkom okrugu. Nakon više od 20 dana bez inficiranih, sada je zaraženo 15 lica iz Čačka i tri iz Gornjeg Milanovca. U Zlatiborskom okrugu potvrđeno je još 13 slučajeva, a na teritoriji Kraljevačkog okruga još pet inficiranih

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter