Izvor:
26.10.2017 u 16:34
0

Ni najlukaviji krijumčari ne mogu da prođu skener srpskih carinika: Za 14 sekundi oni nađu SVE!

Na graničnom prelazu Preševo nedavno je zaustavljen kombi koji je na prvi pogled izgledao prazno, međutim iskusni carinici su ipak odlučili da ga pregledaju i specijalnim mobilnim skenerom. Posle samo nekoliko minuta otkriveno je osam ilegalnih putnika, gotovo polumrtvih, zbijenih u neprimetnom bunkeru u plafonu kombija, pišu Novosti.

Ovaj slučaj je samo jedan od više stotina koji su u poslednjih šest godina rasvetljeni uz pomoć tehnoloških uređaja najnovije generacije, mobilnih skenera. Zraci ove tehnologije prodiru i kroz 30 centimetara debeo čelik, pa se sve vidi kao na dlanu. Oni "vide" tovar sakriven i na nemogućim mestima, u zidovima kamiona, akumulatorima automobila, ugrađenim nevidljivim bunkerima.

Odeljenje za suzbijanje krijumčarenja Uprave carine, je do sada, zahvaljujući radu ovih uređaja otkrili 1.444 kilograma droge, 202 ilegalna migranata i 57.799 boksova cigareta.

Za 14 sekundi ovi uređaji snime unutrašnjost prikolice kamiona i na monitore proslede kompjuterizovane slike na kojima se sadržaj jasno vidi – kaže Ivan Pejović, šef Odseka za tehničku podršku, Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina.

Uprava carine raspolaže jednim stacioniranim skenerom i 10 mobilnih, raspoređenih na svim frekventnim prelazima, još dva za pregled ručnog prtljaga, a ima i osam uređaja za kontrolu tečnosti.

– O tome koliko nam pomažu u svakodnevnom radu, govore i podaci o svakodnevnom radu, govore i podaci o zaplenama do kojih je došlo upravo zahvaljujući njima, 908 kilograma marihuane sakrivene u selidbenim stvarima, 21.000 boksova cigareta u teleskopskoj dizalici, 1.672 grama kokaina u podu automobila – nabraja upečatljive primere Pejović za Novosti.

Krijumčari smišljaju razne načine da sakriju robu, ne znajući da sa ovom tehnologijom sve može da se vidi.

Iz duplog dna hladnjače je, na primer, izvučeno 678 kilograma marihuane, jer je carinicima bilo sumnjivo to što hladnjača putuje prazna. U metalnim cevima krova kamiona bilo je sakriveno 38,5 kilograma heriona, a dodatnu analizu carinici su radili jer im nije bilo logično da se na izuzetno dug put ide bez robe, jer je to neisplativo – priča Pejović.

Krijumčari su vrlo maštoviti.

Iz fotelja i dvoseda izvađeno je 63 kilograma marihuane, a u tovaru gumenog granulata nađeno je 16.000 boksova cigareta. Nedavno je u rezervnom točku automobila skenerom otkriveno 7,5 kilograma marihuane, a dva kilograma heroina u akumulatoru drugog vozila. Desilo nam se da smo na Horgošu otkrili 137 kilograma marihuane, sakrivene u specijalno izdubljenim letvama koje nose ceradu kamiona – kaže Pejović.

Da bi se koristili skeneri, potrebni su iskustvo i obučenost, a više od svega osećaj carinika da nešto treba proveriti.

– Mnogo je parametara na osnovu kojih se odlučujemo da upotrebimo skener. Najčešće su to ponašanje, činjenice iz putne isprave, kao i ruta kojom se kreću – kaže sagovornik.

Većina cigareta i narkotika krijumčari se iz pravca Kosova i Metohije, Albanije, Turske, Crne Gore i Makedonije.

Naši carinici uspevaju da pronađu ono što drugi ne uspeju, a sumnjive terete znaju da proveravaju i po 12 sati.

Happytv.rs/Novosti
Foto: Uprava carina

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter