Izvor: Alo
23.08.2021 u 14:35
0

ČETVOROGODIŠNJE DETE PRONAĐENO MRTVO U AUTU: Preminulo usled visoke temperature!

Četvorogodišnje dete, koje je pronađeno mrtvo u automobilu u mestu Donja Piskavica, preminulo je usled pregrevanja, izjavio je danas Srni patolog i direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željko Karan.

VAŽNO:

MINISTAR POLJOPRIVREDE BRANISLAV NEDIMOVIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Ukoliko budemo promovisali domaće proizvode ljudi će ih sve više i kupovati!

PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ VEČERAS U „ĆIRILICI“: Da li će biti obavezna vakcinacija, mere posle sednice KŠ, koliki će biti minimalac…

NEDELJKO TODOROVIĆ U “ DOBRO JUTRO SRBIJO“: Ovo leto je bilo veoma toplo, ali već sutra nas očekuje osveženje!

DNEVNI HOROSKOP ZA 23. AVGUST: Bikovi opustite se, Lavovi izbegavajte nezdravu ishranu, Jarčevi obratite pažnju na svoje snove!

Telo deteta, rođenog u Nemačkoj, pronađeno je juče oko 16.30 časova u automobilu u dvorištu porodične kuće u zaseoku Dragičević.

Slučajevi umiranja dece zato što su ostavljena u kolima zabrinjavajuće su česti, a čak i kratko vreme koje dete provede u automobilu potencijalno je smrtonosno.

Šta se dešava detetu kada ostane samo u automobilu

Pitali smo stručnjake o tome šta se dešava sa detetom kada ga roditelji ostave u autu i koliko je to rizično.

– Visoki rizik je da se ostavljaju deca u automobilu! A još veći je ako je automobil u brzini. Kada je dete u zatvorenom automobilu, bilo na visokoj temperaturi ili ne, dete se nalazi u zatvorenom prostoru u kom mu vremenom nestaje kiseonik, i tada upada u paniku. Kada dete upadne u paniku, više se znoji, javlja se strah, kreće da plače, dolazi do histeričnog ponašanja, a sve to automatski dovodi do burne reakcije, što dalje izaziva žeđ, hipertermiju, nesvesticu, slabost. Taj plač i histerično ponašanje kod dece je normalno za takvo stanje. Dete ne ramišlja realno o vremenu i prostoru, ono ne zna koliko je pet minuta ili 15 minuta. Deca reaguju impulsivno, preplašena su jer ne znaju kada će se vratiti mama ili tata i sve to dovodi do najstrašnijeg ishoda. Najgore je u toplom periodu, kada dolazi do dehidratacije – kaže dr Dragan Miljković, lekar opšte medicine.

PROČITAJTE JOŠ:

SAVO ŠTRBAC ZA „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Apelujem da se porodice žrtava jave kako bi se izvršio popis!

Šta sledi za medicinske radnike koji neće da se vakcinišu?

VULIN: Srbi zaslužuju istinu, a Orić kaznu za sva zla!

STANJE NA PUTEVIMA: Oprez zbog vrućine!

Nikolina Milosavljević, dečiji psiholog, dodaje: „Deca mlađa od šest godina ne treba da budu ostavljena sama u autu (a nije dozvoljeno ni zakonom) zato što se mogu uplašiti i osećati napušteno. Naravno, neće sva deca tako reagovati zato što to zavisi od temepramenta i koliko su strašljiva, ali, opet, i ako ne deluju roditeljima strašljivo i da lako reaguju strahom, ne mora da znači da se zbog nečeg neće uplašiti. Ukoliko je dete starije od šest godina, u redu je da bude ostavljano kratko (do 15 min) u kolima i prilikom ostavljanja, jako je važno unapred se dogovoriti sa detetom šta da radi ukoliko se nešto nepredviđeno dogodi“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter