Izvor:
26.11.2018 u 11:38
0

RAMA U PEĆI NA ZAJEDNIČKOJ SEDNICI ALBANSKE I VLADE U PRIŠTINI: Danas je dan da uspostavimo 100 odsto tarifu na severu Kosova i 0 odsto tarifu na jugu!

Takse treba da budu 100 odsto na severu Kosova i nula odsto na jugu, rekao je danas albanski premijer Edi Rama u Peći, gde se održava zajednička sednica albanske i vlade u Prištini.

Nula tarifa i nula tarifne barijere između Albanije i Kosova, za prvih šest meseci, objasnio je Rama.

– Danas je dan da uspostavimo 100 odsto tarifu na severu Kosova i 0 odsto tarifu na jugu", rekao je Rama.

– Drugo, od 1. januara Kosovu moramo omogućiti tranzit u luci Drač, a u narednom periodu i pristup carinskoj uniji. Ko smatra da je to pretnja, bilo u Beogradu ili Briselu, može doći, a mi ćemo objasniti da nije- ističe Rama.

Albanski premijer, čija je vlada prošle nedelje saopštila da je protiv uvođenja povećanog poreza od 100 odsto na robu iz Srbije, danas je precizirao stav kad je reč o prometu između takozvanog Kosova i Albanije.

Rama je na zajedničkoj sednici kosovske vlade i Vlade Albanije u Peći rekao da je uspostavljanje povećane carine za 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, iracionalna, ali razumljiva politička odluka u odgovor na nepravdu koju Srbija čini Prištini, često i uz podršku drugih evropskih zemalja.

Uz podršku povećanju poreske stope za 100 odsto na proizvode iz Srbije, Rama je rekao da će vrlo brzo Priština i Tirana imati, kako je rekao, "nultu poresku stopu" i potpuno objedinjene carinske poslove, prenela je Koha.

– Danas je vreme za postavljanje 100 odsto tarifa na severu i nulte tarife na jugu Kosova- rekao je Rama.

Rama pozvao je Prištinu i Tiranu da uspostave zajednički fond za spoljnopolitičko funkcionisanje, koji bi pomogao integraciji dvije zemlje u Evropsku uniju do 2025. godine.

Inače, ovo je peti zajednički sastanak obe vlade. Prvi put su održali zajednički sastanak u Prizrenu 2014. godine, a godinu dana kasnije, u Tirani, održan je drugi sastanak. Treći sastanak u Prištini, a prošle godine održan je u gradu Korca u Albaniji.

Izvor:Kurir
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter