Izvor:
21.12.2018 u 13:24
0

Vučića i Ciprasa o KiM: Ovo je posao koji mirno moram da rešimo, oružje nije rešenje! (FOTO)

Predsednik Srbije i premijer Grčke imali su tet-a-tet sastanak, dok su ministri dve vlade razgovarali na odvojenim, bilateralnim sastancima.

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Vlade Grčke Aleksisom Ciprasom, koji boravi u poseti Srbiji. Posle sastanka, Vučić i Cipras se obraćaju medijima.

Predsednik Srbije izjavio je da Srbija i Grčka imaju veoma dobre odnose, iskrene i istinski prijateljske, te da Srbi doživljavaju Grčku kao saveznika i prijatelja i u politici, ali i u ekonomiji i svim važnim pitanjima.

– Želimo što bolje odnose, da ih izgrađujemo i unapređujemo sveukupne ekonomske odnose – rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

– Mi smo zahvalni Grčkoj i vama na podršci koju pružate teritorijalnom integritetu Srbije, na tome što dobro razumete poziciju naše zemlje i na mestima gde god možete i kako možete pružate podršku srpskom narodu – rekao je Vučić.

On je dodao i da je Srbija zahvalna i na podršci našem evropskom putu.

– I verujemo da vas, koji nam tu podršku pružate, Srbija nije obrukala svojim radom u ekonomskoj i drugim sferama – dodao je on.

Kako je dodao, razgovarali su danas o svim važnim regionalnim pitanjima.

Vučić je Ciprasu u tet-a-tet razgovoru govorio o svim problemima na KiM sa kojima se Srbija suočava.

– Mada on to sve zna, govorio sam mu i o formiranju vojske, što je ne samo suprotno međunarodnom pravu već, i lokalnom zakonodavstvu, i posebno o taksama suprotnim normama racionalnog i porazumevajućeg ponašanja u 21. veku, kada imate slobodan protok robe – rekao je Vučić.

On je izjavio da bi za Srbiju bilo veoma važno da se dogovor Makedonije i Grčke iz Prespe sprovede u delo.

– To bi značilo da Severna Makedonija bude most između Srbije i Grčke – rekao je Vučić.

On je rekao da je Srbija svesna da to nije ni lako ni jednostavno.

– Ne želimo da se mešamo, ali to je put koji Srbija i njeni građani apsolutno podržavaju – dodao je.

TREBA DA DIGNEMO SVOJ GLAS

– Želeo bih da se zahvalim gospodinu Vučiću. Jasno je da su bliske veze između naših naroda dodatno ojačane u proteklom periodu. Treći put u svojstvu premijera dolazim u Beograd i mislim da smo uspeli da ostvarimo značajne korake u saradnji, ne samo održavanjem istorijskog prijateljstva – rekao je premijer Grčke Aleksis Cipras.

On je rekao da se ne Grčka ne oseća samo na osećanja koja postoje između dva naroda, već i zbog zajedničke vizije i saradnje na Balkanu.

– Dakle, naša vizija nas je dovela do ideje da ojačamo bilateralne odnose, ali i da pristupimo ključnoj, suštinskoj saradnji sa još dve zemlje: Rumunijom i Bugarskom – rekao je uoči sutrašnje kvadrilaterale.

– Grčka je zemlja koja stabilno i kontinuirano podržava evopski put Srbije, zato što mislimo da je to put koji pokazuje perspektivu Srbije. A to je zemlja od značaja za regionalnu bezbednost – obrazložio je Cipras ulogu Srbije na Balkanu.

On je potvrdio da se na sastanku razgovaralo i o neprijatnim temama koje se tiču situacije na Kosovu.

– Ove prilike nisu samo neprijatne, već izazivaju i destabilizaciju. Treba da dignemo svoj glas. Gospodin Vučić i vlada Srbije imaju težak posao i ne treba da skrenu sa tog kursa – poručio je Cipras.

On je takođe ocenio da je Makedonija predstavljala "sivu zonu" između Srbije i Grčke, koja će sada postati most, te da će Prespanski sporazum doneti dobro obema zemljama i trećoj – Makedoniji.

SEDNICA VISOKOG SAVETA ZA SARADNJU SRBIJE I GRČKE

Predsednik Srbije i premijer Grčke imali su tet-a-tet sastanak, dok su ministri dve vlade razgovarali na odvojenim, bilateralnim sastancima.

Cipras danas završava bilateralnu posetu Srbiji, ali ostaje u Beogradu zbog sutrašnjeg sastanka kvadrilaterale, kojem će uz njega i predsednika Srbije, prisustvovati i premijeri Bugarske i Rumunije, Bojko Borisov i Vjorika Danćila.

Telegraf
Foto: Facebook/Aleksandar Vlajkovic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter