Izvor: Objektiv.rs
02.09.2021 u 21:53
0

SAZNAJEMO: Primanja najstarijih u budućnosti bi trebalo da u većoj meri prate zarade!

Sistem usklađivanja penzija uveden početkom 2020. godine najverovatnije će uskoro pretrpeti izvesne promene.

Čuvena švajcarska formula trebalo bi da se uredi tako da primanja najstarijih u budućnosti u većoj meri prate zarade. Nedavno je i predsednik Aleksandar Vučić najavio da će država nastojati da penzije brže rastu, a da procenat rasta bude bliži postotku povećanja plata. I Milan Krkobabić, predsednik PUPS-a, nedavno je najavio da će se oni zalagati za formulu “tri P – penzije prate plate”.

o, kako je ranije izračunao , znači da bi povećanje trebalo da bude i veće od 1.470 dinara u proseku, koliko je pet odsto rasta na prosečnu penziju od 29.400 dinara.

Prof. dr Milojko Arsić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu objašnjava da bi na osnovu kretanja zarada i inflacije u proteklom delu godine povećanje penzija u narednoj godini, prema švajcarskoj formuli, moglo da iznosi oko šest odsto.

– Realna vrednost povećanja zavisi od inflacije u drugoj polovini ove i u sledećoj godini, koju je teško precizno proceniti. Ako bi međugodišnja inflacija u 2021. bila tri do četiri procenta, realni rast penzija bi iznosio dva do tri odsto – kaže Arsić.

Predlog Saveza penzionera da švajcarsku formulu treba preformulisati i da penzije počnu da prate rast zarada sa 70 odsto, a inflacije sa 30, profesor ocenjuje kao legitimnu.

– Neophodno je, međutim, da se on uklopi u održivu fiskalnu politiku, odnosno u onu koja će se u dugom roku odlikovati niskim fiskalnim deficitom i umerenim javnim dugom. To znači da nije dobro da se brzina rasta penzija odredi nezavisno od planiranog rasta zarada u javnom sektoru, planiranih javnih investicija, poreske politike i dr. Na osnovu detaljnih kalkulacija i prioriteta odredilo bi se da li primanja najstarijih mogu da prate zarade sa 70 ili 60 odsto ili da ostanu na postojećih 50 procenata – objašnjava prof. Arsić.

PROČITAJTE JOŠ: USKORO GREJANJE: Ovo je tačan datum početka grejne sezone!

Prema njegovim rečima prostor za nešto brži rast penzija stvara se time što se broj penzionera tokom poslednjih nekoliko godina smanjuje, a to će se verovatno nastaviti i u narednim godinama. S druge strane, rast broja zaposlenih obezbeđuje dodatna sredstva za finansiranje nešto bržeg rasta penzija.

– Odnos prosečne penzije i prosečne zarade za sve penzionere sredinom ove godine iznosio je oko 45 procenata, dok je kod starosnih penzionera taj odnos bio 48 odsto. Ovaj odnos obaraju penzioneri koji imaju relativno mali broj godina radnog staža. Kada bi se prosek računao samo na osnovu korisnika koji imaju preko 35 i više godina radnog staža taj odnos bi i sada bio viši od polovine – kaže profesor.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter