Izvor:
28.01.2019 u 13:06
0

VUČIĆ I PAHOR: Razgovori o KiM, privredni forum Srbija-Slovenija, mešanju Slovenije u unutrašnje stvari Srbije!

Sve manje ljudi u Srbiji hoće rešenje za Kosovo i Metohiju, jer misle da je ovako kako je dobro, jer, valjda, gore neće biti, konstatovao je predsednik Aleksandar Vučić i ukazao da će, naprotiv, sve biti mnogo gore ako se ne pronađe rešenje za taj problem.

Biće mnogo gore ako rešenje ne budemo pronašli i zbog toga se plašim, brinem i i borim se da takse budu ukinute, kako bismo mogli da nastavimo dijalog. Da budem iskren, ako izaberemo ono što je loše, da svima nama čiji je posao da Srbiju vodimo ka mirnoj luci i stabilnosti, da mi bar bude čista savest da smo uradili sve što smo mogli i da neku vrstu odgovornosti ne prebacujem, kao što su drugi ranije prebacivali na nas – rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa slovenačkim predsednikomn Borutom Pahorom.

On je rekao da vidi kuda sve po pitanju Kosova vodi i kako na rešavanje tog problema gleda javno mnjenje.

Svojim pričama i Srbi i Albanci, ali i pola sveta su već ubili svojim odgovaranjem od nečeg to nešto što nije postignuto i naš prostor za kompromis je sužen, jer su svi protiv njega, a pri tom ga nisu videli, a alternativu nisu ponudili – rekao je Vučić..

Podsetio je da pojedini govore da treba da čekamo da propadne zapadni svet, a sa druge strane, Albanci kažu da je još malo Srba na KiM ostalo…

To su sve prazne priče. Ozbiljni narodi se drugačije odnose prema svojoj budućnosti. Dok me ne oteraju ja ću da se borim za budućnosti, a kako će da bude sa junacima koji govore da je (Kosovo) naše, a predali su ga pre deset godina, videćemo – primetio je Vučić.

On je rekao da moramo da razumamo i albanski interes, da i oni imaju želje, kao što i svet ima svoje želje.

Naravno da mi imamo svoje zahteve, potrebe i na pravu zasnovano ono što tražimo, ali suština je da moramo da gledamo i tuđe interese. Merkel je u Davosu rekla dobru rečenicu, citirajući Vebera, da je komrpmis pobeda, a ne poraz, da je kompromis najbolje rešenje, a ako postoji daćemo sve od sebe da to učinimo – rekao je Vučić.

Slovenija će učiniti sve kako bi Srbi u toj zemlji sačuvali identitet, izjavio je danas predsednik Slovenije Borut Pahor, prilikom posete Beogradu.

Što se tiče državljana Slovenije koji su srpske nacionalnosti, Slovenija će učiniti sve što je u njenoj mogući kako bi ti naši državljani imali mogućnost da očuvaju svoj identitet – rekao je Pahor, odgovarajući na pitanje o tom problemu na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je naglasio da je Slovenija "dovoljno velika otadžbina za sve".

Ne bih rekao da je Srbija u političkoj krizi, ne mešamo se u unutrašnje stvari, a ako pitamo to je dobronamerno, poručio je slovenački predsednik Borut Pahor.

Istakao je da mu je velika čast što će razgovarati sa poslanicima u Skupštini Srbije, ali da je najvažnije da sa predsednikom Vučićem razgovara najotvorenije i najiskrenije o svim otvorenim pitanjima, što su, kaže, i učinili.

Pahor je to rekao povodom pitanja slovenačkog novinara Aleksandru Vučiću da prokomentariše to što je slovenački ministar spoljnih poslova, Cerar, uoči posete Boruta Pahora Srbiji, izjavio da poslednja dešavanja u Srbiji, neka vrsta političke krize, kao i odnosi s Rusijom, navode na pitanje da li je Beograd još uvek na evropskom putu i da bi Srbija trebalo da se izjasni o svom stavu o evropskoj orijentaciji.

Mi shvatamo neke demokratske procese u Srbiji, ali Slovenija ne želi da se meša u u unutrašnje stvari. O tome smo iskreno razgovarali – rekao je Pahor.

Ne ocenjujem da je Srbija u političkoj krizi, nema ni blokade, ni paralize političkih institucija. Politički procesti možda su malo živahni – rekao je Pahor i dodao da bi sve što bi dodao na tu temu, bilo suvišno ili bi neko mogao pogrešno da protumači, kao mešanje u unutrašnje stvari Srbije.

Istakao je i da je "jako važno za srpske prijatelje, ne samo sa Vučića, već za sve", da znaju da je slovenačka politika jedinstvena u svojoj podršci Srbiji na EU putu i da kao prijatelj sme "tu i tamo" da postavi neko pitanje, kao što je uradio Cerar.

To morate da razumete u dobrom, a ne u neugodnom kontekstu – rekao je Pahor.

Kada je reč o, kako je rekao, sumnji EU u usmerenost Srbije u budućnosti, podsetio je da je 2016. godine u okviru procesa Brdo – Brioni, kada je potpisan dokument koji se odnosio na evroatlantske perspekitve, rečeno da svaka država, što znači i Srbija, u vezi bezbednosne politike, ima pravo da izabere put za koji misli da odgovara njenoj volji i potrebama.

Isto važi i za evropske ambicije. To ne isključuje jedno drugo i zato mislim da nisu potrebne neke veće sumnje. Želim da se nastavi taj proces i da postoji neki optimizam, iako se vidi da je došlo do zastoja procesa proširenja zbog evropskih izbora – rekao je Pahor.

Borut Pahor je dodao danas da je razmišljanje o korekciji granica kao moguće rešenje za KiM vrlo hrabro i da ga on ne bi odbacio, ali da bi bio jako oprezan.

On je na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a odgovarajući na pitanje kako gleda na moguću korekciju granica, naveo da su ga o tome pitali i mnogi evropski zvaničnici, te podetio da je bio svedok kada je ta tema kandidovana prošle godine na forumu u Albahu, na kojem su bili i Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Takvo razmišljanje, kaže, traži mnogo mudrosti, a zahteva i veliku privrženost mirnom rešavanju konflikata, kao i veliko poverenje drugih država koje su važne za uspeh dogovora.

Taj proces u prvom redu mora da bude vrlo tolerantan i predvidljiv i ne sme da donese kolateralnu štetu za druge države u regionu. Toga se najviše boje moje kolege i druge vođe kada postavljaju to pitanje – rekao je Pahor.

To je, kaže, preneo i predsedniku Vučiću.

Verovatno se ne može isključiti neki dogovor koji ide prema mirnom rešenju konflikta ako je to uzajamno rešenje sa srećnim krajem i nema kolateralnog učinka za druge države. Naravno, to je vrlo hrabro razmišljanje i ja to ne bih nikada odbacio, ali bih bio jako oprezan pri tome – rekao je Pahor.

Predsednik Slovenije Borut Pahor poručio je danas, na otvaranju prevrednog foruma Srbija – Slovenija, da ovde itekako postoje mogućnosti da se razvija poslovanje, a da je na političarima u ovom delu Evrope, da ispune svoj deo i dužnost, da obezbede mir i sigurnost i da to očuvaju.

On je podsetio da je 2009. godine, tada kao premijer, bio u Beogradu, sa grupom privrednika, i upitao da li se neko seća koliko ih je tada bilo.

Ne? Nije ni čudo – konstatovao je Pahor i dodao da ih je tada bilo tek oko 50-ak, a danas ih je više od 500.

Pahor je istakao da su politički odnosi Srbije i Slovenije uzorni i to uprkos tome što imaju različite stavove o pojedinim pitanjima i dodao da je, možda upravo zato, važno da dalje jačamo poverenje i poštovanje.

Zato smo se odlučili ne samo da jačamo bilateralnu saradnju, već i da ćemo uciniti sve što možemo, iako imamo različite statuse, Slovenija je član EU, dok se Srbija približava Uniji, da obezbedimo mir i sigurnost i na taj način i odgovarajuću sredinu za poslovanje u ovom delu Evrope – rekao je Pahor.

To je, kaže, njihova najvažnija uloga – da učine sve što mogu, ne samo za produbljivanje političke saradnje Beograda i Ljubljane, već i da učine sve što mogu da započeli i produbili procesi pomirenja među naroduma u ovom delu Evrope, jer “neke rane iz prošlosti ostaju”.

Kako je rekao, to je važno da bi se rešavala vrlo zamršena bilateralna pritanja, uključujući pitanje granica, da bismo jačali jačali proces reformi, koje će utvrditi vladavinu prava, da bi se ojačale demokratske institucije, socijalno tržišna ekonomija, kako bi poslovanje bilo bezbedno, predvidljivo i učinkovito.

U tom smislu, kaže, opravdano je da se očekuje da, u manje predvidivim, evropskim i svetskim, prilikama, odgovorna politika rešava pitanja.

Apsolutno sam svestan toga. Pitanja pred nama nisu laka, jer se odnose na dilemu o kojoj smo otvoreno razgovarali u četiri oka. Proces proširenja EU, možda i neće ići tako brzo kako žele narodi i države u ovom delu Evrope, ali Slovenija podržava proceš proširenja – rekao je Pahor.

Važno je, dodao je, da mi u regionu, koliko možemo, sami rešimo probleme i ubrzamo procese i reforme da bi ovde bio obezbeđen mir, sigurnost i predvidljiva poslovna atmosfera.

Za razliku od drugih, ja nisam uveren da ovaj prostor Balkana nužno mora da bude prostor konflikata, koji se ne mogu prevladati i da svaka mala varnica može da dovede do novih razlika, neprijateljstava i mržnje – rekao je Pahor.

Kako je rekao, iako se vidi smanjena politička volja EU za proširenje, ovaj deo Evrope pokazuje elementarnu žilavost da rešava pitanja “van okvira”, kako bi se očuvali mir i stabilnost.

Podržavam prijatelja Aleksandra Vučića da zaista pokušava da reši odnose Beograda i Prištine, da pokušava da to rešava u uzajamnom duhu očekivanja dva naroda, da se sačuva mir, normalizuje saradnju i obezbedi da mlade generacije ostaju u ovom delu Evrope, a ne da vide budućnost u svetu – rekao je Pahor.

Ukazao je da živimo u čudesnim zemljama, imamo marljive, poštene, vredne ljude i ovde postoje mogućnosti da se razvija poslovanje, ali da politka mora da ispuni svoj deo i dužnost, da obezbedi mir i da ga očuva.

Nije to prost zadatak i nećemo uvek moći da tražimo rešenje u uhodanim premisama, ali važno je da se rešenje traži mirnim putem, uz uzajamnu korist, a ne na račun trećeg, da ne dođe do kolateralne štete za trećeg. I, naravno sa jačanjem raspoloženja među ljudima, kako bi to bili trajni mir i sigurnost u ovom delu Evrope – rekao je Pahor.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter