Izvor: Novosti, Happy BSC
04.09.2021 u 23:04
0

DAN ZA ISTORIJU: Crna Gora dočekala svog Patrijarha, na Cetinju vandalizam ekstremista! (FOTO/VIDEO)

Mirno ispred Cetinjskog manastira

Ispred manastira u kome će sutra biti ustoličen mitrolopit Joanikije je za sada potpuno mirno, i pored današnjih haotičnih scena koje su zabeležene na Cetinju.

Više monaha i sveštenih lica, koji vrše poslednje pripreme za ustoličenje mitropolita Joanikija, rekli su da se ne plaše.

Tužilaštvo htelo da pretresa Cetinjski manastir!

Tužilaštvo je danas dva puta tražilo od policije da upadne u Cetinjski manastir da izvrši pretres, ali su to oni odbili.

To isto tužilaštvo nije reagovalo niti je zatražilo hapšenje i privođenje lica koja su blokirala magistralni put Cetinje Podgorice kao i lica koja su nasrnula na policijske službenike.

Obraćanje patrijarha Porfirija

– Stavih nekoliko rečenica na papir da ne bih otišao u stranputicu, ali gledajući sve vas ovde sabrane, najradije bih sve vas kao i sve ljude Crne Gore smestio u svoje srce, zaključao u njega i zajedno sa vama popeo se na Ostrog i prepustio se molitvama Sv Vasilija Ostroškog da on bude taj koji nam daje uputstva kojim putem da idemo, kojim rečima da opštimo jedni sa drugima. Naradije bih se ćutke spustio u kriptu u kojou je smešteno telo velikog arhipastira i spasitelja opustošene mrtve Crne Gore. U kriptu u kojoj se nalazi telo našeg i vašeg blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Da tamo svi u molitvi ćutke čujemo šta ima da nam poruči. Jer i ako je imao u naše ime nedoumice, sada ih sigurno u blizini Hristovoj nema. Zasigurno zna da je mir Hristov jedini okvir koji je prirodan i normalan, zdrav i ispravan.

– Crkva ne postoji zbog toga da bi rešavala ekonomcke, sociološke državne i svake druge probleme pre svega. Crkva u svetu postoji da bismo mi došli u nju i da bismo tu mogli da naslutimo onu tajnu za kojom čeznemo, a to je život večni. Samo kada dotaknemo tu tajnu, tada dobija svoj smistao i sve ono prethodno. Draga braćo i sestre, veličanstveni sabore, utešen vašom verom znam da smo sazvani u ime Oca, sina i Svetog duha. Danas je praznik i ja vam ga od sveg srca čestitam. Ovakvi dani i događaji su opisani u Svetom pismu.

Obraćanje mitropolita Joanikija

Nakon službe koju je održao patrijarh srpski gospodin Porfirije mitropolit Joanikije se obratio okupljenom vernom građanstvu koje je došlo na plato ispred hrama.

– Vi kao naslednik našeg oca Svetog Save idete njegovim stopama i evo došli ste da i na ovaj sveti presto drevne episkopije Zetske današnje Mitropolije Crnogorsko-primorske utvrdite. Vaša sveta služba je služba pomirenja i objedinjea. Cela SPC i narod koji je u vašoj jurisdikciji objedinjuju se oko Vas i svetog patrijaraškog prestola. Sa Vam nam je došla punoća vaseljenskog pravoslavlja. Vi tu punoću nosite u svom srcu i svojoj svetoj službi. Drago nam je što večeras sa Vama dođoše arhijereji iz celog pravoslavlja. To nam daje veliku radost i veliku snagu. Večeras ste ovde Vaša svetosti povodom našega ustoličenja kao novog mitropolita crnogorsko – primorskog – rekao je mitropolit dok je narod uzvikivao „Dostojan“i „vladiko sokole“.

– Došli ste da posetite ovu Svetim Savom utvrđenu mitropoliju koja se proslavila svetošću i Sv. Petra Cetinjska.

– Naš narod koji se objedinio da brani svoje svetinje, svoju veru i čast i obraz i pamćenje zablistao je i izašao pred lice cele pravoslavne vaseljenje kao narod odan svojoj veri i svojoj svetoj SPC.

– Zato mi je čast da Vas pozdravim u ime celog pravoslavnog naroda koji vas večeras i sutra dočekuje u Crnoj Gori.

– Molim Vas da se ovom narodu obratite i da ga blagoslovite.

Milo stigao na Cetinje

Mitropolit i patrijarh stigli u Hram Hristovog vaskrsenja

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije stigli su u Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gde ih je dočekao verni narod.

Nikšićani krenuli za Podgoricu sa bagerom

Grupa građana Nikšića stigla je u Podgoricu da pruže podršku Cetinjanima i iskažu protest zbog sutrašnjeg ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Oni su, sa crnogorskim obeležjima i pevajući crnogorske pesme došli na Dvorski trg da pozdrave policijske službenike i pošalju poruku da je „Nikšić tamo đe se brani sloboda“, prenosi Pobjeda.

Na društvenim mrežama osvanuo je snimak na kome se vidi da je na čelu kolone koju predvode Nikšićani – bagerom

Podgoricom se ori „Oj Kosovo, Kosovo“

Narod koji se okuplja iz svih krajeva Crne Gore maše srpskim i crnogorskim zastavama, peva „Oj, Kosovo, Kosovo“ i pesme koje su bile simboli prošlogodišnjih litija.

Tokom službe će biti više od 40 arhijereja SPC i sestrinskih pravoslavnih crkava.Sa početkom okupljanja vernog naroda, od kojih su neki ogrnuti srpskim zastavama, primetno je povećanje broja pripadnika policije sa opremom za razbijanje demonstracija.

Popović: Došao sam u ličnoj režiji, a ne kao izaslanik Vlade Srbije

Nenad Popović, ministar u Vlade Srbije, rekao je da će prisustvovati večerašnjoj službi i obraćanju patrijarha srpskog Porfirija u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, ne kao izaslanik vlade, već u ličnoj režiji.

Kuči peške krenuli ka Podgorici

Narod Kuča uz blagoslov krenuo je pešice uz pesmu od Crkve Sv. Arhangela Mihaila u Doljanima ka Hramu Hristovog Vaskrsenja.

I iz primorja je krenula litija. Kako javljaju lokalni mediji, jedini slobodan pravac za dolazak u Podgoricu sa primorja je onaj koji vodi kroz tunel Sozinu.

Sve nas spaja Srpska pravoslavna crkva

Nemanja Ćetković i Radonja Šćepanović iz Podgorice došli su ispred Hrama u Podgorici na dočeku patrijarha srpskog Porfirija u „različitim“zastavama-srpskoj i crnogorskoj. 

– Ono što nas sve spaja jeste Srpska pravoslavna crkva, sveti Petar Cetinjski,Sveti Vasilije Ostroški, kazao je Ćetković.

Narod se sabira ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

Bivši ministar prosvete na blokadi puta

BIVŠI ministar prosvete Crne Gore Damir Šehović sa svojim komorama brani prolaz vernog naroda iz Donje Gorice da dođe do Sabornog hrama gde se priprema svečani doček patrijarhu srpskom Porfiriju.

Veliki broj građana se okuplja u Podgorici

Tri sata pre dolaska NJegove svetosti patrijarha srpskog Porfirije narod je počeo da se sabira ispred Sabornog hrama Hristovog Vakrsenja u Podgorici. Radost vernog naroda u glavnom gradu Crne Gore je velika, ali i drugih sredina koje u auto. kolonama pristižu svetinji uprkos pokušajima blokada od strane bivših pripadnika vlasti.

happy

HRAM printskrin

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter