Izvor: happy bsc
05.09.2021 u 10:36
0

USTOLIČEN MITROPOLIT JOANIKIJE: „Pokazali ste veliku ljubav prema celom narodu Crne Gore“ – OGLASIO SE I PREDSENIK VUČIĆ(VIDEO)

Srpski Porfirije i mitropolit Joanikije bili su u Cetinjskom manastiru, gde je obavljeno ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog. U manastiru Svetog Petra Cetinjskog bila je svečana arhijerejska liturgija povodom ustoličenja mitropolita Joanikija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da sve zasluge za bezbedno ustoličenje mitropolita Joanikija pripadaju Vladi Crne Gore.

Obraćanje mitropolita Joanikija

– Oprostite nam što ste od nekog doba od sinoć videli ovde dosta neprijatnosti i podela, vi dobro znate Vaša svetosti i prosvećeni vladiko kruševački Davide, da su te podele veštački izazvane i mi smo činili sve da ih ne bude i da ih uklonimo, ali trebaće nam dosta vremena.

Svetosti, vašim dolaskom, a i podelivši sa nama vašu zabrinutost od sinoć, vi ste pokazali veliku ljubav ne samo prema meni, nego prema celom narodu Crne Gore.

Neću u ovom momentu više pričati o našim mukama, nego ću zablagodariti Bogu.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u Cetinjskom manastiru ustoličen je na liturgiji koju je služio patrijarh srpski Porfirije.

– U teška vremena dolazite na ovo mesto, ali kad su vremena bila bolja i zar vas je neko pitao kad ćete se roditi i doći na ovo mesto. Sve je to promisao Božija, a nezavisno od teških vremena, onda kada se uzdamo u Hrista, apostol Pavle poručuje, ma koliko da su teška vremena i iskušenja, dovoljna vam je blagodat Božija. Mi ljudi jesmo slabi ali dokazali ste sada da se verom, ljubavlju jaki, jaki potrebom da upravo ono što stoji u liturgiji, da propovedate i pronosite mir ovde, u ovoj svetoj i raspetoj zemlji – poručio je patrijarh srpski na kraju liturgije.

Mir je, kaže, ovde potrebniji nego bilo šta.

– To će biti vaša misija. Da otupljujete oštrice, da gradite mostove, da ne pitate ko je ko, kako se izražava, kom narodu pripada, nego da služeći liturgiju svedočite mir. Ne postoje granice, neprijateljstva, podele, crkva je po svome značenju sabor, ona sve u sebe Hristom i u Hristu sabira, to je vaš zadatak – istakao je patrijarh srpski.

Ustoličen mitropolit Joanikije

Mitropolit Joanikije ustoličen je kao i njegovi prethodnici u Cetinjskom manastiru.

PROČITAJTE JOŠ: ŠAPIĆ: Situacija u Crnoj Gori je vrlo zapaljiva

Stanje na Cetinju

Demonstranti koji su protestovali u centru grada krenuli su ka autobuskoj stanici.

Policija u centru ispaljuje suzavce.

Više osoba je privedeno. Iz Uprave policije potvrđeno je da na Cetinju ima više povređenih demonstranata i službenika policije.

Oglasio se patrijarh Porfirije

-U slavu Boga živoga stigosmo na Cetinje da izvršimo ustoličenje novog mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Joanikija. Sve pozivamo na mir i molitvu Gospodu Hristu.

Priveden Veselin Veljović

Savetnik predsednika Crne Gore Veselin Veljović sproveden je u policijski auto na Cetinju.

Počelo ustoličenje mitropolita Joanikija

Ustoličenje mitropolita Joanikija počelo je u Cetinjskom manastiru.

PROČITAJTE JOŠ: „DOLIVANJE ULJA NA VATRU“: Čanak tvrdi da demonstranti nisu pribegli sili

Mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije stigli na Cetinje

Mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije stigli su na Cetinje helikopterom.

Patrijarh i mitropolit su dočekani aplauzom uz crkvena zvona i povike „Dostojan!“.

Pripadnici Protivterorističke jedinice stigli su pred Cetinjski manastir.

Pripadnici SAJ-a su pod punim naoružanjem, opremljeni pancirima i gas maskama. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter