Izvor: Tanjug
08.09.2021 u 10:45
0

VUJOVIĆ: Popis u Crnoj Gori ne sme da bude polje POLITIČKE BORBE

 Deo vladajuće većine protivi se odlaganju popisa stanovništva za narednu godinu, a magistrant statistike Ivana Vujović kaže da je i odlaganje popisa mnogo bolje rešenje za Crnu Goru od onog koje je u najavi – a to je, kako navodi, pretvaranje popisa u još jedno polje političke borbe.

Predstavnik Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica podneo je juče ostavku u Savetu statističkog sistema na mesto člana tog organa i uputio je ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću, nakon, kako prenosi podgorička Pobjeda, skandaloznog zakazivanja sednice devet minuta pre njenog početka uz zahtev da se o Nacrtu zakona o popisu izjasne u roku od 24 sata.

Plan je vlade da Predlog zakona o popisu u Skupštini bude usvojen do kraja septembra i to bez javne rasprave, a Monstatu je naloženo da radi kao da je već usvojen kako bi popis bio obavljen u novembru.

PROČITAJTE JOŠ:EVO KO STOJI IZA NEMIRA U CRNOJ GORI:Ruska poslanica: Ovo je politika kulturnog genocida koji nema opravdanja

Popis je prvobitno bio planiran za april ove godine, ali nije mogao biti sproveden zbog neusvojenog budžeta i pandemije korona virusa.

„Popis je već jednom odložen, ne samo zbog komplikovane epidemiološke situacije, već i zbog odlaganja usvajanja budžeta za 2021. godinu. Kao što je već javnosti poznato, EUROSTAT ne zahteva prikupljanje podataka o etničkoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku. Prema tome, Crna Gora nije obavezna da ih prikuplja. Insistiranje na prikupljanju ovih podataka može dovesti do toga da dobijemo iskrivljenu sliku o podacima koji nam zaista jesu potrebni…“, Vujovićeva.

Ona ukazuje i na opasnost zloupotrebe popisa u situaciji u kojoj političke partije sprovode aktivnosti za koje se sumnja da se dešavaju tokom održavanja izbora – da daju ili uskraćuju određene benefite licima koja se na određeni način izjasne na popisu, a što ta lica dokazuju kopijom popisnog upitnika.

VAŽNO: DODIK: Izjave reisa Kavazovića ne razlikuju se od bilo kog bošnjačkog političara

„Može doći i do bojkota popisa određenih grupa. Ovo su samo neke od mogućih načina da se negativno utiče na kvalitet popisnih podataka. Popis nam je potreban da bi što bolje planirali nacionalne politike, a njegovi podaci se značajno koriste i u naučne svrhe, za potrebe brojnih društvenih nauka“, navela je.

Prema njenim rečima, popis je anketa, predstavlja zbirku neproverenih podataka dobijenih kroz izjave ispitanika, koje se ne proveravaju.

„Postoje brojni dokazi da se u Crnoj Gori insistira na glasanju na nacionalnoj osnovi, što razvoj ove zemlje usporava. Svaka odgovorna vlast, kojoj je stalo do unapređenja kvaliteta života ljudi koji žive u Crnoj Gori, mora se ovom trendu suprotstaviti, pa neka prvi potez bude odustajanje od nacionalnog prebrojavanja. Time će se pozitivno uticati i na smirivanje tenzija u državi“, smatra Vujović i dodaje da je u ovom trenutku jako važno da se sve zakonske procedure ispune, a da Nacrt zakona o popisu prođe kroz javnu raspravu u trajanju od minimum 30 dana.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter