Izvor: Tanjug
08.09.2021 u 11:48
0

SLOVENIJA: Za sudente iz trećih država poskupelo školovanje

Studenti iz trećih država, nečlanica Europske unije, u Sloveniji od ove godine moraju da dokažu da na racunu imaju najmanje 402 evra mesecno za životne troškove, a vladajuća većina odbila je u parlamentu predlog 40 poslanika opozicije da taj uslov bude ukinut.

Državni sekretar u ministarstvu unutrašnjih poslova Božo Predalič izjavio je da strani studenti iz trećih država moraju za mesec unapred da dokažu da imaju mesecno 402 evra.

VAŽNO: ABAZOVIĆ: Na Cetinju je sprovedena savršena policijska akcija

Predalič je dodao da vlada ne može da podrži predlog opozicije da za upis i studiranje u Sloveniji bude dovoljna samo izjava roditelja ili zakonitih zastupnika studenta da ce ga izdržavati, kako je bilo pre izmena zakona o strancima, čije je primena počela ove godine.

Vlada tvrdi da su stroži uslovi za strane studente uvedeni jer su se ranije sa podnošenjem neobavezujucih izjava o izdržavanju studenta dešavale zloupotrebe.

PROČITAJTE JOŠ: VUJOVIĆ: Popis u Crnoj Gori ne sme da bude polje POLITIČKE BORBE

Na univerzitetima u Sloveniji oko desetinu upisanih studenata čine stranci, među kojima su polovina studenti sa područja bivše Jugoslavije.

Opozicija, međutim, smatra da stroži kriterijumi onemogućavaju i nastavak školovanja mnogima iz trećih zemalja koji već studiraju na slovenačkim fakultetima i otežavaju upis novim studentima, posebno onim iz siromašnijih sredina.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter