Izvor:
08.04.2019 u 09:48
0

MINISTRI EU U LUKSEMBURGU: Teme sastanka situacija u Libiji, mirovni proces u Avganistanu, partnerstvo sa zemljama Istoka Evrope i Venecuela!

Ministri spoljnih poslova EU razgovaraju na sastanku u Luksemburgu o situaciji u Libiji, mirovnom procesu u Avganistanu, partnerstvu sa zemljama Istoka Evrope i Venecueli.

Prva poruka koju moramo jednoglasno da pošaljemo jeste poštovanje humanitranog primirja u Libiji kako bi se civili i ranjeni evakuisali, ali i izbegavanje vojnih akcija i prelazak na političke pregovore – poručila je šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

Mogerini, koja predsedava Savetom ministra spoljnih poslova, ocenjuje da se situacija u Libiji pogoršava. Ona je pozvala libijske lidere i frakcije da prevaziđu različite lične interese i da u službi svog naroda nađu rešenje i kompromis.

Međunarodna zajednica će ih u tome podržati – poručila je Mogerini.

Šefica EU diplomatije najavila je i diskusiju evropskih ministra u cilju podrške mirovnom procesu u Avganistanu i priprema za interene pregovore u toj zemlji.

Razgovaraćemo i o našim odnosima sa istočnim partnerima i pripremama za obeležavanje desetogodišnjice Istočnog partnerstva u maju – najavila je Federika Mogerini.

Visoka predstavnica će tokom sastanka Saveta EU informisati i šefove diplomatija EU o sastanku Kontakt grupe za Venecuelu.

Nadam se da ćemo poslati još jači zahtev za ulogu EU i Međunarodne kontakt grupe u pronalaženju mirnog i demokratskog rešanje u Venecueli gde je situacija svakim danom sve više zabrinjavajuća – zaključila je Mogerini.

Iako ta tema nije na dnevnom redu sastanka Saveta ministra, evropski šefovi diplomatija ocenili su da će Bregzit biti najvažnjie pitanje kojim će se EU baviti ove nedelje sa fokusom na razgovore o mogućem ponovnom odlaganju izlaska Velike Britanije o kome će razgovarati lideri EU u sredu 10. aprila u Briselu.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter