Izvor:
08.04.2019 u 16:40
0

GOJKOVIĆ: Samo sa Zapadnim Balkanom, EU je celovita i sigurna!

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković danas je u Beču, na Konferenciji predsednika parlamenta država EU i zemalja kandidata, istakla da samo sa Zapadnim Balkanom kao njenim integralnim delom, EU može biti jedinstvena, celovita i sigurna.

Gojković je na Konferenciji, govoreći na temu susedstva Evropske unije, ukazala da i današnja tema državama kandidatima za članstvo daje nadu i ohrabrenje da ostaju u fokusu politika Evropske unije, uprkos izazovima sa kojima se Unija suočava, a koji zahtevaju otvorenost u dijalogu, mudrost u izboru rešenja, hrabrost u njihovom sprovođenju i solidarnost u podnošenju posledica.

Predsednica Skupštine Srbije je naglasila da je važno da perspektiva punopravnog članstva bude kredibilna za Zapadni Balkan, sa vidljivim ciljevima koje postavlja stabilna i snažna EU, polazeći od principa i vrednosti na kojima je ovaj veliki i jedinstveni projekat zasnovan, saopšteno je iz parlamenta.

Kao predsednica parlamenta države koja je kandidat za članstvo, želim da naglasim da je Srbija posvećena dijalogu i saradnji po svim otvorenim pitanjima u našem regionu, jer je to jedini put prevazilaženja problema, očuvanja stabilnosti i stvaranja sigurne budućnosti za naše građane – poručila je Gojković.

Ona je rekla da Srbija očekuje da EU, kao posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine, utiče na ukidanje odluke o uvođenju taksi na srpske proizvodem, kao i proizvode iz BiH.

Reč je o nezakonitoj meri koju Priština primenjuje već šest meseci. Osuda i ukidanje ove mere poslalo bi jasnu poruku o neprihvatljivosti jednostranih i radikalnih mera i omogućilo bi nastavak dijaloga sa ciljem postizanja obostrano prihvatljivog rešenja – rekla je Gojković.

Ona je naglasila da je Beograd spreman na nastavak dijaloga, bez obzira što druga strana nije ispunila do sada preuzete obaveza.

Gojković je napomenula da Srbija učestvuje u svim izazovima sa kojima se EU suočava, kao što su ekonomska i migrantska kriza, klimatske promene i da ulaže i dodatni napor u sopstvene reforme i harmonizaciju sa standardima EU.

To činimo kako bi dali vredan doprinos Uniji u jednoj od njenih najuspešnijih politika – politici proširenja. Naša puna privrženost procesima integracija, zasnovana je na uverenju da su svi napori, nekada teške mere, u najboljem interesu građana našeg regiona, ali i u interesu EU – istakla je Gojković.

Na dvodnevnoj konferenciji učestvovuju predstavnici svih nacionalnih parlamenata Evropske unije, među kojima i 30 predsednika parlamenta zemalja EU i zemalja kandidata – Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija i Turska.

Konferenciju predsednika parlamenata EU otvorili su predsednik Parlamenta Austrije Volfgang Sobotka i potpredsednica Evropskog parlamenta Mejred Mekginis.

Debatovaće se na teme „Evropska unija i njeni susedi“ i „Evropska unija pred izborima za Evropski parlament 2019. godine, dalji razvoj saradnje između nacionalnih marlamenata i evropskih institucija“.

U delegaciji Narodne skupštine je i potpredsednik Veroljub Arsić.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter