Izvor:
15.04.2019 u 04:53
0

SOČI: Ministar Popović na otvaranju Atomekspo,nastavak saradnje s Rosatomom!

U Sočiju danas počinje dvodnevna međunarodna konferencija "Atomekspo", jedan od najvažnijih događaja u svetskoj nuklearnoj industriji, na kojoj Vladu Srbije predstavlja ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Popović će s direktorom ruske Državne korporacije za atomsku energiju “Rosatom” Aleksejem Lihačovim potpisati dva dokumenta o saradnji u oblasti nukelarne energije u mirnodopske svrhe.

Memorandumi se odnose na obuku i pripremu kadrova, ali i formiranje pozitivnog javnog mnjenja o upotrebi nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

Vlada Srbije već ima sporazume sa Rosatomom, koji su potpisani tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu početkom godine, a kojima je predviđeno i strateško partnerstvo između Rusije i Srbije u izgradnji Centra za nukearnu nauku, tehnologije i inovacije.

Time je obnovljena je saradnja sa Rusijom u oblasti nuklearnih tehnologija koja je obustavljena pre 30 godina i otvorena mogućnost da Srbija, kroz zajednički rad sa Rosatomom, obnovi kadrovsku i tehnološku bazu u oblasti nuklearnih tehnologija.

Ruski "Rosatom" je jedan od globalnih lidera u oblasti primene nuklearne energije u mirne svrhe sa poslovima vrednim 130 milijardi dolara, a prednjači i u razvoju inovacija i novih tehnologija, pre svega u oblastima energetike, medicine, poljoprivrede i industrije.

Posluje na pet kontinenata u više od 50 zemalja i zapošljava 250.000 ljudi u više od 330 preduzeća i 37 nuklearnih postrojenja širom Rusije.

Na forumu u njihovoj organizaciji učestvuju rukovodioci iz ključnih kompanija u globalnoj nuklearnoj industriji, vladine agencije, međunarodne i javne organizacije, kao i vodeći stručnjaci, koji će razgovarati o trenutnom stanju nuklearne industrije i budućim trendovima.

Forum u Sočiju se od 2009. održava jednom godišnje, a Srbija je prvi put učestvovala prošle godine, kada su takođe potpisani sporazumi o saradnji u razvoju inovacija i novih tehnologija, pre svega, u medicini (onkologiji) i poljoprivredi.

Konferencija uključuje konvenciju i izložbu na kojoj će vodeće kompanije iz globalne nuklearne industrije i srodnih sektora predstaviti svoje originalne tehnologije i dizajn.

Forum pruža mogućnosti za umrežavanje, uspostavljanje poslovnih kontakata i potpisivanje sporazuma o partnerstvu, a osim poslovnih događaja, učesnici imaju mogućnost da posete nuklearne elektrane i druge objekte nuklearne industrije kroz organizovane izlete, kao i da uživaju u zabavnom i kulturnom programu.

Nakon otvaranja konferencije, Popović će učestvovati na plenarnoj sednici "Nuklearna energija za bolji život" na kojoj će govoriti i Lihačov, direktor Agencije za nuklearnu energiju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Vilijam Megvud, zamenik direktora Generalnog direktorata za energiju Evropske komisije Tomas Gerasimos, kao i predstavnici Kazahstana, Uzbekistana, Indije i Zambije.

Konferencija "Atomekspo" se inače održava u Glavnom medijskom centru, odakle su tokom 2014. godine mediji pratili 22. Zimske olimpijske igre i 11. Paraolimpijske zimske igre, tokom kojih je bilo prisutno više od 8.000 predstavnika medija.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter